Ninsorile abundente au scos echipajele de intervenţie pe toate drumurile naţionale şi judeţene

ninsori* Trafic anevoios în Piatra Neamţ

* Drumarii de la CNADR au răspândit antiderapant, cu 16 utilaje, pe 6 drumuri naţionale, pe principalele tronsoane de drum unde există risc de troienire

Până aseară la orele 22.00 judeţul Neamţ s-a aflat sub avertizare cod galben de precipitaţii moderate. Totuşi, pe tot teritoriul judeţului a nins abundent, iar drumarii au trebuit să acţioneze cu toate mijloacele din dotare pentru a se asigura circulaţia în siguranţă pe drumurile naţionale şi judeţene. Şi locuitorii municipiului Piatra Neamţ s-au trezit marţi dimineaţă înconjuraţi de nămeţi. Traficul s-a desfăşurat destul de anevoios, în condiţii de iarnă însă autorităţile au spus că nu a fost cazul unor situaţii de urgenţă şi nici nu au fost blocate drumuri, deşi pe alocuri a nins viscolit.

Drumarii de la CNADR au acţionat, încă din noaptea de luni spre marţi, şi în cursul zilei de marţi, pentru răspândirea de antiderapant pe 6 drumuri naţionale, cu 16 utilaje şi 18 lucrători pe principalele tronsoane de drum unde există riscul producerii de troiene: DN 12 C – 1 Răspânditor material antiderapant cu lamă: DN 15  – 2 Răspânditoare material antiderapant cu lamă şi 3 unimog; DN 15 B –  4 Răspânditoare material antiderapant cu lamă şi pe DN 15 C -2 Răspânditoare material antiderapant cu lamă, pe DN 15 D cu 2 Răspânditoare material antiderapant cu lamă şi pe DN 2 – cu 2 Răspânditoare material antiderapant cu lamă. Nici drumurile judeţene nu au fost lăsate să se înzăpezească. Potrivit unei informări a Consiliului Judeţean neamţ, asociereas de firme care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene a acţionat pe 8 sectoare de drum ce fac legătura între mai multe localităţi.

De asemnea, la nivelul judeţului Neamţ, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus următoarele măsuri specifice precum  monitorizarea factorilor de risc;asigurarea intervenţiei operative a structurilor proprii pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă şi elaborarea şi transmiterea rapoartelor operative privind monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

“Conform datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor, nivelurile şi debitele au fost în general în staţionare. Pe râul Bistriţa, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, situaţia se prezintă astfel: coada lacului Izvorul Muntelui este îngheţată (aval 0,10 km viaduct Poiana Largului); din coada lacului Izvorul Muntelui până amonte cca 0,15 km viaduct Poiana Largului, pe o lungime de 0,25 km, râul prezintă aglomerări de gheţuri, având grosimi cuprinse între 5 şi 15 cm; din zona amonte cca 0,15 km viaduct Poiana Largului, până la barajul Topoliceni (5,05 km) este gheaţă la maluri.Acumulara Topoliceni este golită. Pe tronsonul baraj Topoliceni până aval 0,6 km pod Ruseni, pe o lungime de 1,20 km, râul prezintă canal dezgheţat cu lăţimi de 4 – 6 m. Aval de podul Ruseni, pe o lungime de 0.1 km sunt aglomerări de gheţuri având grosimi de 15 – 40 cm, iar pe o lungime de 0,55 km este canal dezgheţat cu lăţimi de 3 – 5 m. În amonte de acest sector râul prezintă partial gheaţă la maluri. Din amonte curge zai pe 50% din suprafaţa apei. Temperatura aerului la SH YFrumosu, la ora 06,00, era de – 4,5 ◦ C” se arată în informarea oficială a SGA Neamţ.

La Piatra Neamţ s-a acţionat pe principalele artere de circulaţie cu material antiderapant, iar lucrătorii Salubritas au degajat zăpada de pe trotuare.

“În cursul zilei de marţi au ieşit 10 utilaje care au lucrat simultan la deszăpezire, asigurându-se lucrul pe două schimburi. Nu s-au înregistrat probleme deosebite însă s-a circulat în condiţii de iarnă. S-a acţionat pentru curăţarea carasobilului, a trotuarelor şi pentru răspândirea de material antiderapant pe poduri, în pante şi în sensurile giratorii”, a precizat Dragoş Chitic, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

Irina ŞTEFĂNESCU