Nihil sine Geo Convinge judecătorul (IV)

 

* (Învinge judecătorul? – explicație mai încolo) * Un fel de recenzie a cărții lui Adrian Toni Neacșu

Continuăm lectura unei cărți care este nu numai foarte interesantă și utilă, dar care ne îmbogățește orizontul cunoașterii și cultura civică, fiind pur și simplu bine scrisă. Era și normal: un autor care ne învață cum să vorbim și să scriem, nu putea fi decât un om dotat în arta și tehnica scrisului.

Iată un set de citate:

Referitor la „vorbitul pentru sală, coșmarul oricărui judecător“ (valabil pentru avocați, dar și pentru căuzașii care se apără singuri): „A vorbi pentru sală înseamnă să ignori cu totul instanța, așteptările și ordinele ei, și să fii luat de valul propriei elocințe… Este o catastrofă“.

„Vorbitul pentru sală poate fi asemănat pentru judecător cu criza epilepticului… Ca și epilepticul, un avocat poate oricând să înceapă vorbitul pentru sală, fără ca nimic să anunțe asta. … În cele din urmă, precum criza epilepticului, și vorbitul în sală încetează de la sine, prin epuizare“.

Autorul arată că judecătorii judecă și dau soluția și cu gândul la felul cum va fi tratată (și menținută) acea soluție în căile de atac: „Judecătorii de fond sunt la propriu supuși terorii desființării sau modificării soluțiilor lor în căile de atac“.

Cap. 2.11. Cunoaște judecătorul

Asta ne sfătuiește d-l președinte și avocat, și scriitor Neacșu. Este normal, zic eu, în cadrul unei teorii psiho elementare, să cunoști un om, ca să știi cum să-l abordezi. Dar crezi că e ușor, în cazul judecătorilor? Judecătorii sunt învățați/ amenințați/ timorați cum că trebuie să trăiască într-un turn de fildeș – să nu se arate, să nu vorbească, să nu scrie, nimic în public. Cineva, acolo, sus, a avut un interes, și chiar și l-a atins. Majoritatea judecătorilor – „bătrâni“ cuminți sau obedienți, sau blazați, sau, pur și simplu, normali; tineri „școliți“ la INM (voi reveni puternic) au achiesat de la sine la aceste reguli. Așa că nu vezi la televizor niciodată, de exemplu, o discuție normală între un judecător și un avocat etc.

Judecătorii români sunt speriați ca de bombe de presă, ca și de orice contact extra-profesional.

Și-atunci, cum să-ți cunoști judecătorul? Sugerăm prietenului Neacșu să ne învețe în ediția următoare a cărții.

Jud. Gheorghe Moroșanu

nihilsinegeo@yahoo.com