Nicu Albu, Primul prefect care a introdus telefonul în judeţul Neamţ

Nicu Albu1 Nicu Albu s-a născut la Piatra-Neamţ, la 2 februarie 1853, urmând cursurile Şcolii primare nr. 1 de băieţi Piatra-Neamţ, iar studiile secundare la Academia Mihăileană din Iaşi. A fost exploatator de păduri, arendaş de moşii, primar de Piatra-Neamţ (1901-1904 şi 1907), prefect (1885-1888, 1895-1899), deputat (1891-1895) şi senator (1905-1907 şi 1907-1908) în Parlamentul României. A fost succesor al colonelului Gheorghe Roznovanu, sub a cărui conducere s-au construit majoritatea şoselelor montane.

La capitolul performanţe, trebuie să amintim faptul că Nicu Albu a fost primul prefect care a introdus telefonul în judeţul Neamţ, mai exact la Prefectura Neamţ, extinzând mai apoi reţeaua telefonică în toate comunele judeţului.

Între meritele sale deosebite se numără, de asemenea, construirea şi alinierea străzilor, trotuarelor canalelor şi digurilor la Bistriţa, refacerea localului Primăriei şi a cazărmii de pompieri. De asemenea, în perioada mandatului său au fost concepute lucrările iluminatului electric şi aducerea apei potabile, precum şi mutarea gării vechi de la 3 km depărtare, în locul unde se află acum.

„Opera capitală a lui Nicu Albu, ce va rămâne în conştiinţa concetăţenilor şi posterităţii, este vasta şi frumoasa lucrare a parcului Cozla – numit ulterior «Nicu Albu», ca o recunoştinţă a celui care a depus eforturi susţinute timp de trei ani, cât a durat amenajarea «oazei»  de recreaţie şi linişte a pietrenilor”, spune prof. Gheorghe Radu, în lucrarea sa recent apărută, „Pagini alese din istoria judeţului Neamţ”, vol.II.

În urma unui cancer provenit dintr-un vechi ulcer stomacal, Nicu Albu moare, la 31 mai 1908, în Sanatoriul Elisabeta din Bucureşti.

„Ca o stranie coincidenţă, la 31 mai 1897 s-a surpat şi prăbuşit muntele Cozla, unde se afla parcul şi după 11 ani, tot la 31 mai, în 1908, s-a prăbuşit şi vrednicul gospodar al pietrenilor, în mod dramatic, într-un sanatoriu din Bucureşti”, mai spune prof. Gh. Radu.

Vestea morţii primarului Nicu Albu a cutremurat populaţia, prilejuind o manifestare fără precedent în judeţul nostru. Mii de oameni au fost prezenţi la înmormântare, durerea lor fiind cuprinsă în cuvântările rostite la catedrala Sf. Ioan, unde a fost prezent însuşi ministrul finanţelor de atunci, Emil Constantinescu.

Nic Albu a fost înmormântat la Mănăstirea Bistriţa, în mormântul pe care i l-a dăruit principesa Elena Cuza.

O personalitate de seamă a oraşului Piatra-Neamţ

După cum arătam mai sus, în timpul mandatului de primar al lui Nicu Albu, au fost construite Bulevardul Ferdinand, strada C.V. Andrieş şi strada Zânelor, au fost reabilitate sediile primăriei şi pompierilor, a fost înfiinţată sera de flori, a fost realizat primul blocaj de piatră al râului Bistriţa, au fost introduse iluminatul electric şi reţeaua de apă potabilă, a fost adusă gara în oraş, a fost prelungită calea ferată, a fost consolidat muntele Cozla şi s-a inaugurat parcul Cozla.

Toate aceste transformări l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga să remarce, în 1903, faptul că „Piatra are o strălucire modernă, în armonie cu destinaţia sa de staţie de aer. Văzut noaptea, la lumina globurilor şi arcurilor electrice, oraşul este copleşitor, dar impresia de curăţenie şi civilizaţie se menţine şi ziua.”

Modernizează iluminatul public

Tot în sfera modernizărilor intră şi iluminatul public care se făcea, iniţial, cu felinare cu lumânări, ce vor fi înlocuite după anul 1880 cu lămpi cu petrol, sistem menţinut până în anul 1897, când se introduce iluminatul cu „arcuri voltaice” în piaţa centrală şi în grădina publică, în timpul mandatului de primar al lui Manolache Albu.

În perioada interbelică, populaţia oraşului depăşeşte 30.000 de locuitori, oraşul Piatra-Neamţ cunoscând un avânt economic însemnat, prin numărul din ce în ce mai mare de fabrici şi ateliere.

Izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial stopează, însă, dezvoltarea economică a urbei, pierderile şi distrugerile fiind dublate de jafurile şi teroarea instituite de Armata Roşie, după 23 august  1944. Abia spre sfârşitul anilor 1950, dar mai ales după 1968, în urma reformei administrativ-teritoriale, oraşul redevine reşedinţă de judeţ, reîncepând să se dezvolte.

Cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ

În timpul mandatului său de primar, au fost realizate proiectarea şi finalizarea reţelei de şosele care leagă şi azi Piatra-Neamţ de Bicaz, de Hangu până la Dorna, Târgu Neamţ de Poiana Largului, cu trecere prin Pipirig şi peste dealul Petru Vodă. Totodată, au fost realizate liniile ferate Bacău – Piatra Neamţ (spre partea de vest a oraşului) şi Piatra-Neamţ – Tarcău.

În contrast cu tăierea aberantă a copacilor, specifică vremurilor pe care trăim astăzi, Nicu Albu a impus exploatarea ştiinţifică a pădurilor, a realizat un program coerent de plantaţii, mare parte dintre pădurile judeţului nostru fiind rezultatul deciziilor luate în acea epocă.

În calitate de primar al oraşului Piatra-Neamţ, Nicu Albu a modernizat cursul râului Bistriţa, a împădurit versantul Cozla şi a amenajat parcul cu acelaşi nume, construind o baie populară, susţinând sănătatea şi cultele, construind şcoli şi iniţiind o seamă de lucrări edilitare de mare importanţă pentru interesul oraşului.

În anul 1995, Consiliul Local Piatra-Neamţ i-a acordat lui Nicu Albu titlul de „Cetăţean de onoare” post-mortem al municipiului.

Irina NASTASIU