Nicio primăvară fără urzici

urzici

 A venit şi vremea verdeţurilor, au apărut trufandale de primăvară, culese din pădure. Pe tarabele din pieţe au început să apară ştevia şi urzicile. Și prețul este însă pe măsura rarității acestor mici plante, care sunt o bogată sursă de fier și vitamine. Pentru o grămăjoară, precupeţele cer un leu, dar au şi oferte, șase grămăjoare la 5 lei.

În ciuda frigului, vânzătorii din sectorul de verdețuri și legume au scos la vânzare pe tarabe, salată verde, la un leu, ridichi de lună, la 1,5 lei legătura și ceapă verde, la un leu legătura. Pe tarabe se găsea și spanac, la 7 lei kilogramul. Este de așteptat ca în zilele următoare, odată cu încălzirea vremii, piața să se mai anime, mai ales că mulți producători încep să scoată la piață producțiile de verdețuri și legume de sezon, din sere. Ştevia şi urzicile se dau la grămadă, şase grămezi contra 5 lei. Totuşi se mai poate negocia. Gospodinele spun că şase grămezi de ştevie sunt de ajuns pentru o ciorbă. Aşadar, venim în ajutorul gospodinelor şi le propunem o reţetă de supă cremă de urzici.

Rețetă de sezon

Ingrediente: 1 kg urzici, 4 cepe medii, 1 păstârnac, 1 ardei gras, ½  ţelină, 2 morcovi, 1-2 cartofi, 3 linguri de ulei de măsline, o lingură de unt, o cană de smâ,ntână vegetală, sare şi piper.

Se curăţă morcovii, păstârnacul, ţelina, cartofii, 2 cepe şi se pun la fiert împreună cu sare şi o lingură de ulei de măsline. Când fierbe se adaugă şi ardeiul curăţat de seminţe. Se lasă supa să se răcoreacă şi se strecoară (se păstrează atât supa clară, cât şi legumele). Se iau urzicile şi se spală sub un jet de apă rece. Se pun la fiert în apa deja clocotită şi se ţin aproximativ 20-25 de minute. Se scurg bine. Se toacă mărunt cele 2 cepe rămase şi se călesc în ulei, la care se adaugă supa clară şi totul se dă în câteva clocote. Se pasează urzicile şi legumele fierte şi se subţiază cu supa caldă. Se pune totul într-o oală potrivită, se adaugă untul şi smântâna vegetală, se sare şi piper după gust. Supa cremă de urzici se serveşte caldă, cu smântână vegetală şi crutoane sau brânză topită pe pâine prăjită.

Andreea FLOREA