Nici un medic pentru 20.000 de târgnemţeni

* Ambulanţa Neamţ a rămas în 13 doctori şi 23 de salvări

* Alţi doi doctori ţin posturile blocate, fiind plecaţi de jumătate de an în concediu fără plată

Serviciul de Ambulanţă Neamţ face faţă cu mare greutate tuturor solicitărilor venite din teritoriu, mai ales că un oraş ca Târgu Neamţ, cu peste 20.000 de locuitori, nu poate beneficia de serviciile unui medic decât dacă se deplasează unul tocmai de la Piatra Neamţ. Cel mai recent caz în care la Târgu Neamţ a fost nevoie de intervenţia unui echipaj cu doctor a fost atunci când un copil de 3 ani , care suferise arsuri groaznice pe faţă şi la nivelul căilor respiratorii, a trebuit transportat de la spital până la locul unde aterizase elicopterul venit special să preia pacientul şi să-l transporte la Bucureşti. Or, nici la Piatra Neamţ nu sunt prea mulţi doctori care să asigure continuitatea serviciului de urgenţă în prespital. Cei peste 100.000 de pietreni sunt deserviţi de 8 medici, însă şi aceştia lucrează în ture de câte doi sau trei. Din păcate, două posturi sunt blocate de urgentişti plecaţi în concediu fără plată pentru o perioadă de jumătate de an, aceştia fiind dr. Constantin Ciocoiu, care a ales munca în privat, dar până în vară trebuie să se hotărască, şi dr. Corneliu Ciuchi, plecat în Anglia. Dr. Ciuchi fie revine luna aceasta la serviciu, fie lasă locul vacant.

Cei aproape 70.000 de romaşcani au parte de serviciile a 3 medici, iar bicăzenii sunt deserviţi de doi doctori, dintre care unul este plecat să-şi dea atestatul pentru competenţe în urgenţă.

Nici parcul auto pe care se bazează judeţul în caz de urgenţă medicală nu este prea strălucit, însă unitatea face faţă cu brio solicitărilor, datorită managementului de calitate. În prezent, Ambulanţa se poate baza pe 23 de autosanitare, din care 4 sunt nou-nouţe, puse de foarte puţin timp în circulaţie. Din totalul salvărilor, 4 sunt de tipul C1-C2, adică performante şi dotate cu echipamente moderne, restul fiind de tipul B1-B2.

” Ambulanţa Neamţ se pregăteşte de evaluarea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, pentru partea de acordare a serviciilor de urgenţă şi transport. Pot spune că în acest moment nu avem probleme cu parcul auto, iar pe partea medicală ne străduim să nu avem sincope în acordarea asistenţei de specialitate”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ.