Nepoţeii şi bunicii salvaţi din flăcări de un echipaj al Ambulanţei

isu*Asistentul medical şi şoferul i-au scos din casă şi i-au asistat până la venirea pompierilor

Puţine şanse ar fi fost ca vreunul din vecini să vadă în timp util şi să alerteze pompierii despre incendiul izbucnit joi noapte, la casa unei familii în vârstă din satul Cârligi, comuna Ştefan cel Mare. În casa cuprinsă de flăcări dormeau doi bătrâni şi nepoţii lor, băiatul de 5 ani şi fata de 7 ani, în momentul când s-a produs dezastrul. Acesta a fost văzut de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Neamţ care se întorcea din misiune, în jurul orei 23. Imediat au anunţat pompierii şi apoi asistentul medical şi şoferul au intrat în casă, au scos bătrânii şi copiii şi i-au îngrijit până au sosit forţele de intervenţie şi tatăl copiilor.

„La faţa locului s-au deplasat un ofiţer şi 12 subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD şi 4 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Ştefan cel Mare cu o autospecială”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

Flăcările cuprinseseră vechiul acoperiş al locuinţei, peste care a fost construit un alt acoperiş, şi ajunseseră la magazia lipită de casă. Proprietarul, în vârstă de 64 de ani, a făcut un atac de panică şi un puseu de criză pe fondul unei afecţiuni cronice de care suferă.

„Bătrânul a fost asistat medical şi transportat la spital de către echipajul SMURD. Cei doi copii au fost monitorizaţi de către echipajul SAJ, până la sosirea tatălui acestora”, a mai spus ofiţerul de presă.

Aproape 4 ore au acţionat forţele de intervenţie până au stins ultimele focare, retrăgându-se din misiune în jurul orei 2,30. Militarii au stabilit că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric produs la un conductor neizolat corespunzător sau cu izolaţie deteriorată. Au ars acoperişul vechi al casei, din astereală de lemn şi învelitoare din carton bituminat, pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, magazia cu pereţi portanţi din lemn şi acoperită cu tablă, pe o suprafaţă de 50 mp, obiecte de uz casnic şi gospodăresc din magazie.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ recomandă nemţenilor achiziţionarea detectoarelor de fum şi folosirea acestora în gospodării, pentru a preveni astfel de dezastre. „Rolul acestui dispozitiv este de a anunţa, prin producerea unor sunete specifice, faptul că a izbucnit un incendiu, deci de a creşte şansele ca persoanele să se evacueze şi să anunţe din timp evenimentul, ducând la scăderea efectelor negative, cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale, ce ar putea fi produse de acest tip de situaţie de urgenţă”, mai precizează sublocotenentul Andrei Grancea. Detectoarele de fum pot fi cumpărate de la firmele de construcţii şi au preţuri mai mult decât accesibile, dar cum viaţa este inestimabilă nu se mai poate pune problema de costurile deprevenire a unor tragedii.

Cristina Iordache