Nemţenii vor fi obligaţi să meargă la doctor pentru control

sanctiuni* Neprezentarea la medicul de familie va atrage sancţiuni

* În doar 3 luni, 18.580 de nemţeni au s-au internat în spitale, pe fondul agravării unor boli nedepistate la timp

Legislaţia actuală permite asiguraţilor să meargă la medicul de familie o dată pe an sau la doi ani, în funcţie de grupa de vârstă din care fac parte, însă legiuitorul nu a impus măsuri coercitive pentru persoanele care îşi neglijează propria sănătate şi care ar putea ajunge la un moment dat să depindă de medicaţia subvenţionată de stat.  Printr-o propunere legislativă, ministrul Sănătăţii subliniază că fiecare asigurat trebuie să facă un control pentru depistarea precoce a bolilor grave, iar cei care vor refuza investigaţiile medicale şi se vor îmbolnăvi ulterior, vor fi obligaţi să-şi plătească tratamentul. Proiectul va intra în vigoare din toamnă şi pune accent pe prevenţia bolilor grave, care macină tot mai mulţi români.

Potrivit unei statistici întocmite la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în doar 3 luni au fost spitalizaţi 18.580 de nemţeni, majoritatea suferinzi cu afecţiuni cardiace, ale aparatului respirator, cu probleme ale aparatului urogenital şi cu tumori. Evident, dacă bolnavul se prezintă la medicul de familie pentru ontrol de rutină şi depistează din timp o afecţiune, costul tratamentului poate fi redus considerabil faţă de cel al medicaţiei pentru o boală acutizată sau devenită cronică.

Doar patru români dintr-o sută s-au dus de bunăvoie la consultaţiile preventive, în ultimele 6 luni. Extrem de puţin după cum sustin autorităţile sanitare, în condiţiile în care România rămâne pe primele locuri din Europa la afecţiuni cronice grave: cancer, diabet, boli cardiovasculare.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a subliniat: „Când se constată afecţiuni, se recomandă investigaţii, înseamnă analize şi consult de specialitate. Pacientul trebuie să fie conştient că acest control obligatoriu e în beneficiul lui.”

Din toamnă, toţi asiguraţii ar putea fi obligaţi să-şi verifice sănătatea. Cine refuză, poate fi sancţionat. Iar autorităţile iau în calcul două variante. Fie le măresc procentul de contribuţie la asigurările de sănătate, fie le exclud din pachetul de bază anumite servicii care pot costa foarte mult. Masura s-ar putea aplica după ce va fi dezbatută şi în Parlament.

Geanina NICORESCU