Nemţenii vor afla cât de toxice sunt alimentele… bio  

pesticide* Comisia Europeană a impus României identificarea concentraţiei de pesticide din fructe, legume, carne, lactate dar şi din vin

Comisia Europeană a impus ţării noastre analizarea periodică a alimentelor în vederea depistării reziduurilor de pesticide. Astfel,  de anul viitor, România şi celelalte state membre ale Uniunii vor preleva probe din anumite alimente pentru a depista nivelul de pesticide. În laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele dar şi vinul, iar din fiecare produs România va preleva 17 probe. Ultimele analize făcute de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară arată că, din totalul fructelor, legumelor şi cerealelor vândute pe piaţa românească, un sfert conţin reziduuri de pesticide. Cele mai multe au fost găsite în merele româneşti, în care s-au depistat şi 7 tipuri de pesticide diferite. Pentru a da randament cât mai mare, se pare că producătorii autohtoni încearcă să sporească producţia prin stropirea intensivă a pomilor fructiferi pentru a se asigura că nu-i atacă dăunătorii. Se pare că Pe locul II sunt citricele turceşti. În grepfrut şi lămâie s-au găsit 5 tipuri de pesticide. La roşii, în procentaj de 70% turceşti, au fost identificate între două şi 5 tipuri de pesticide. Nici măcar eticheta de aliment bio sau organic nu garantează un produs 100% natural. Din 11 alimente bio analizate de ANSVSA, 10 aveau pesticide. Aici intră foarte multe produse pentru sugari şi copii mici, iar Comisia Europeană îi va cere României să analizeze probe şi din aceste alimente.

Programul Comisiei se va lungi pe o perioadă de 3 ani, din 2016 până în 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimbă pesticidele utilizate, ce substanţe noi apar, dacă sunt acoperite de legile europene şi dacă sunt sau nu un pericol pentru consumatori.

Geanina NICORESCU