Nemţenii s-au tratat în străinătate de 13 miliarde de lei

Asiguraţii cu probleme grave, care necesită rezolvare urgentă, dar nu pot fi ajutaţi în spitalele din ţară, au dreptul să se trateze în străinătate. În aceste situaţii, costurile nu sunt un impediment, ci corectitudinea documentelor privitoare la starea pacientului nevoit să apeleze la o clinică din spaţiul UE.

În cursul acestui an, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a decontat  1.357.000 lei pentru medicamente şi intervenţii chirurgicale acordate celor 198 persoane care s-au tratat în ţări din Uniunea Europeană, în baza acordurilor internaţionale, din 2010 încoace. „Este vorba despre servicii medicale acordate atât în baza formularului european E112, cât şi în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate”, ne-a declarat Lăcrămioara Ilişescu, purtător de cuvânt la CAS Neamţ. Anul acesta, doar 16 nemţeni au beneficiat de tratamente în străinătate, respectiv în Italia, Austria şi Germania, cu decontare de CAS Neamţ.

La nivelul Casei Naţionale de Sănătate nu a fost stabilit un plafon pentru formularul 112, aşa încât nimeni nu poate spune că ar fi condiţionat de încadrarea cu tratamentul într-o anumită sumă de bani. Ceea ce contează este raportul medical din care trebuie să rezulte faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat în timp util în spitalele autohtone, luându-se în considerare starea curentă de sănătate a solicitantului şi riscurile vitale. Conform procedurilor, bolnavul completează formularul 112 anexând raportul medical obţinut de la medicul specialist din ţară care-i recomandă intervenţia în străinătate şi acceptul dat de un spital din străinătate care acceptă să-l trateze. Ulterior intervenţiei, unitatea unde a fost efectuat tratamentul trimite factura către casa de sănătate autohtonă, pentru decont, iar aceasta solicită casei naţionale alocarea de fonduri speciale pentru acest capitol.