Nemțenii au luat Lumină!

Mii și mii de nemțeni dar și de turiști aflați de Înviere în zona Neamțului au luat cu asalt în noaptea de Înviere bisericile și mănăstirile din județ.

Pentru majoritatea enoriașilor, slujba de Înviere (care, altfel, durează ceasuri bune, de la 10 seara la 4-5 dimineața) a fost redusă la circa o oră, între 23,30 și 0,30, când are loc momentul magic al Pogorârii Luminii Sfinte.

Marea majoritate a enoriașilor nemțeni au preferat bisericile de parohie, apropiate și de casă dar și de cimitirile unde-și dorm somnul de veci strămoșii la care, după tradiție, imediat după miezul nopții se merge cu Lumină la morminte.

În Piatra Neamț, bisericile mai vechi sau aflate (încă!) în construcție au fost practic luate cu asalt. Grupuri de enoriași, structurate pe rudenie sau prietenie (în cazul celor mai tineri), au început să se îndrepte spre aceste lăcașuri cam de pe la 11 noaptea. Încet-încet bisericile au devenit neîncăpătoare și, cu puțin timp înainte de miezul nopții, chiar și curțile gemeau de lumea venită cu lumânări sau candele. Ca de obicei, de exemplu, a fost nevoie să fie întreruptă circulația pe strada Ștefan cel Mare, în zona Bisericii Sfinții Trei Ierarhi, iar prezența în dispozitiv a polițiștilor și jandarmilor a avut rolul de a-i descuraja pe șoferii mai tineri și mai puțin prudenți.

Slujbe foarte frumoase au avut loc și la Mănăstirile nemțene. La Tazlău, Pângărați, Bistrița, la mănăstirea de pe muntele Pietricica sau la cele din zona Târgu Neamț sute și sute de pelerini, din părțile locului sau veniți la pensiuni, au participat la Înviere.

De o priveliște aparte s-au bucurat enoriașii care au mers la Mănăstirea de pe Pietricica. Slujba de Înviere a avut loc în curtea lăcașului de unde creștinii puteau admira, de la înălțime, peisajul nocturn al luminilor din zona 1 Mai sau de pe strada Fermelor.

Una din cele mai căutate mănăstiri s-a dovedit și în acest an Agapia. Soborul de preoți dar și măicuțele viețuitoare din mănăstire abia-abia își puteau face loc prin mulțimea (parcă mai mare ca de obicei) pentru a putea înconjura, după tradiție, Biserica.

Bisericile și mănăstirile s-au cam golit după ora 0,30 când, în buna tradiție românească, enoriașii s-au împrăștiat spre cimitire și, mai apoi, spre casele unde așteptau degustare, cozonacii, pasca, ouăle roșii și friptura de miel.

G. Dumitru