Nemţenii, amăgiţi cu tratamente de pus pe-o măsea!

servicii stomatologice

* MS se gândeşte la gratuitate pentru prevenţie la copii şi proteze pentru bătrâni

* După doi ani în care statul nu a mai subvenţionat nimic, Colegiul Dentiştilor cere decont pentru o gamă mai largă de servicii

Onorabilii de la Ministerul Sănătăţii se gândesc să le închidă gura celor care zâmbesc ştirb, şi reiterează decontarea unor serviciilor medicale stomatologice, mai puţine decât cuprindea pachetul de servicii medicale oferite  gratuit până acum doi ani. Consultaţii preventive pentru copii, inclusiv tratarea unei carii o dată la doi ani, şi protezare acrilică pentru vârstnicii trecuţi de 65 de ani cu venit sub 740 de lei pe lună- acestea sunt principalele promisiuni făcute, ieri, de secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Pană, în cadrul unei videoconferinţe la care au fost invitaţi să participe responsabilii din Sănătate din teritoriu şi reprezentanţii sindicatelor şi ai Colegiului Dentiştilor din Neamţ.

Din 2012, dentiştii au fost lăsaţi fără fonduri  pentru prevenţie şi tratamente în ambulatoriu, iar orice încercare a stomatologilor de a deschide din nou uşa Casei de Asigurări de Sănătate pentru obţinerea unor contracte a fost eşuată. Acum, când se lucrează la noul pachet de servicii medicale de bază, apar propuneri de decontare a unor servicii esenţiale pentru sănătatea celor mici şi a bătrânilor, segmentele de populaţie care trebuie ajutate cel mai mult din motive lesne de înţeles.

Pentru restul românilor asiguraţi, teoretic, Statul asigură deja extracţii dentare şi tratament în cazul unei infecţii la nivelul danturii, în spitale. Aceste servicii medicale nu se oferă la cerere, ci doar dacă sunt urgenţe sau medicul le consideră ca fiind necesare. Ministrul secretar de Stat în MS, dr. Pană, a subliniat că aceste cabinete stomatologice există deja în spitalele de urgenţă. Numai că, practic, aceste cabinete, deşi există, nu sunt deschise non-stop.

„La spitalul judeţean din Piatra Neamţ, spre exemplu, sunt doi medii stomatologi, dar ar mai trebui trei pentru ca să poată fi asigurată o linie de gardă, iar noi deja am făcut diligenţe la Minister pentru a permite aceste angajări”, a spus dr. Gheorghe Cotae, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Neamţ, prezent la videoconferinţa organizată ieri, la sediul Prefecturii Neamţ.

În momentul de faţă, acolo lucrează doi medici dentişti care sunt angajaţii spitalului judeţean, iar spaţiul, dotările, instrumentarul şi minimum necesar al medicaţiei sunt asigurate de către unitate. Acolo sunt tratate doar urgenţele stomatologice de tip extracţie, incizie şi drenaj abces aplicare pansament calmant. Fiind un cabinet de urgenţă, de aceste prestaţii poate beneficia orice pacient, fără să plătească nimic, indiferent dacă are sau nu calitatea de asigurat de sănătate.

Conform cerinţelor Colegiului Medicilor Dentişti, din aprilie 2014 ar trebui a şi gravidele să poată beneficia periodic de consultaţie şi intervenţii gratuite, iar dentiştii să reintre în contract cu Casa de Sănătate pentru o gamă mai largă de servicii medicale oferite asiguraţilor, nu doar pentru câteva consultaţii şi trei proteze.

Geanina NICORESCU