Nemţenii – agresivi fără motiv

*Găştile de puradei îngroaşă statistica tâlhăriilor stradale

Poliţiştii nemţeni au avut o implicare intensă şi eficientă în 2014, potrivit cifrelor în care a fost încadrată întreaga muncă a angajaţilor Poliţiei Neamţ în anul care a trecut. Cel mai important argument este cel care arată că infracţionalitatea din 2014 înregistrează scăderi pe principalele nivele vizate. Astfel, pe ansamblu, anul trecut s-au înregistrat cu 1.366 de fapte mai puţin decât în anul anterior, scăderi înregistrându-se la infracţiunile economico-financiare (cu 181 mai puţin), la cele judiciare (cu 1363), în timp ce la celelalte infracţiuni se remarcă o creştere uşoară, de 178 de fapte.

Pe de altă parte, anul trecut au crescut infracţiunile îndreptate împotriva persoanei, înregistrându-se 4.534 astfel de fapte, cu 124 mai multe decât în anul precedent. Din analiza dinamicii acestora, reiese că valorile înregistrate lunar descriu o tendință de creștere a infracțiunilor sesizate (lovirile sau alte violente), rezultând  o medie lunară de 222 fapte sesizate, aspect datorat, în principal, includerii în sfera acestui gen a infracțiunii de vătămare corporală din Codul penal anterior.

În ce privește mobilul care a declanşat acţiunea agresivă, este de remarcat faptul că toate infracţiunile grave comise  cu violenţă s-au produs fără nici un motiv. „Majoritatea autorilor au declanşat actul agresiv fără motivaţie, la baza acțiunii violente factorul determinant fiind consumul de alcool, iar ca și caracteristică generală a infracțiunilor cu violență fizică se detaşazeaă ca mod de operare înjunghierea cu cuțitul”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

În anul 2014 au fost sesizate un număr de 7.985 infracțiuni contra patrimoniului, din care 5.334 infracțiuni de furt, cu 556 fapte mai puține de cât în anul 2013, și 196 fapte de tâlhărie. Se remarcă o scădere a furturilor din locuinţe (247 de fapte), din societăţi comerciale (cu 72 mai puţin) dintre care cele mai multe sunt  furturi de subzistență, în speță de pe rafturi sau săvârșite în timpul programului de funcționare a societăților comerciale.

 

*”Lipseşte un sistem eficient de ocrotire şi educare a minorilor”

Infracțiunile sesizate de furt din buzunare au crescut cu 74 astfel de fapte în perioada analizată față de anul 2013, situaţie ce relevă agresivitatea găştilor de puradei trimişi de părinţi să fure şi să tâlhărească, datorită faptului că nu răspund penal. Unul dintre aceşti minori tâlhari a fost implicat în scandalul care a dus la destituirea din funcţia de şef al Poliţiei Piatra Neamţ a comisarului şef Cezar Filip, după ce în luna martie 2014 a lovit în sediul poliţiei pe o cunoscută fată, Ana Maria Tanasă, membră a grupului Orlando, care a fost de faţă la uciderea a doi pietreni, dintre care unul este actorul Constantin Ghenescu. Ancheta declanşată în cazul ofiţerului se află acum la DIICOT Neamţ.

Cauzele şi împrejurările care au determinat săvârşirea de tâlhării au fost, în 2014, printre altele, inexistenţa unui minim de măsuri de protecţie din partea majorităţii comercianţilor sau persoanelor care dețin sau transportă valori, transformându-se în multe cazuri în victime sigure ale elementelor infractoare, dar şi înşişi infractorii care au tot mai mult tupeu şi acţionează cu o mai mare libertate, dată fiind aglomerarea urbană, posibilitatea acestora de a locui fără forme legale și mobilitate în deplasare pe raza județului. Conducerea IPJ Neamţ mai remarcă şi un aspect extrem de important care cântăreşte mult în exacerbarea fenomenului infracţional în rândul minorilor pe fondul lipsei de răspundere penală, faptul că „lipseşte un sistem eficient de ocrotire şi educare”.

Cristina IORDACHE