Nely Mihalache, mândră de prima sa recoltă de goji

Tina- Giji-Nely Mihalache 1 *Plantaţia de la Girov, singura din Moldova

 

Aduşi direct din Tibet, arbuştii goji au prins imediat rădăcini în pământ românesc. La Girov, plantaţia de goji de aici fiind singura din Moldova şi printre puţinele existente în ţară. Mai mai mult, a rodit şi înainte de vreme, ne spunea cu mândrie Nely Mihalache, cea care „veghează”  această inedită afacere.  S-a întâmplat „minunea” şi arbuştii au prins rod încă din primul an.

„În primăvară am plantat arbuştii goji, după care au dat rod, tot în acest an. Ne-am minunat şi bucurat tare mult,” zice Nely Manolache. După care ne-a povestit cum s-a ajuns la o investiţie mai puţin obişnuită pe târâm agricol. Cel al agriculturii ecologiste, pentru că în acest sistem este înfiinţată şi  întreţinută plantaţia de goji, din comuna Girov.

O afacere de familie, cu ramificaţii până în Italia. Acolo unde, acum,  Diana, fiica lui Nely Mihalache, profesoară de meserie, lucrează alături de soţul ei Vicenzo. De fapt, el este iniţiatorul afacerii, fiind un împătimit al plantelor, al arbuştilot ornamentali şi, de ce nu, şi al arbuştilor medicinali. Are pregătire în acest domeniu, face munca sa cu foarte multă pasiune.

Nely Mihalache ne-a spus şi care este menirea planţaţiei de arbuşti goji.

„Fiica mea şi soţul ei Vicenzo au doi copii, al treilea e „pe drum”. Vor să se întoarcă acasă, pentru că România a devenit a doua casă şi pentru Vicenzo. Trebuie să aibă ceva de la care să pornească, să aibă locul lor de muncă, afacerea lor.  Să vedem ce va ieşi până la urmă. Este un experiment. E bine că Vicenzo e specialist în domeniu, se pricepe la asta. Am cheltuit foarte mulţi bani până acum. Pentru că plantaţia de goji e pe sistemul agriculturii ecologice. Nu am băgat nimic chimic în pământ. Ba dimpotrivă, a trebuit să-l pregătim, în perioada de conversie. Suntem înscrişi cu plantaţia de goji la agricultura ecologică, vin organismele de inspecţie şi fac verificări periodice.”

Nely Mihalache ne-a măturisit ceva: în grădină are o plantă rară, unicat în România. Tot ginerele ei Vicenzo a adus-o. Prea multe detalii nu i-a dat. I-a spus doar să aibă mare grijă de această plantă „misterioasă”, că va vedea cum şi ce va fi până la urmă. I-a mai zis că acea plantă este  sigurul exemplar din România. Interlocutoarea noastră ne-a promis că, imedat ce va afla secretul „plantei misterioase” din grădina sa de la Girov, ni-l va împărtăşi şi nouă. Vom vedea şi noi despre ce plantă este vorba. De pe acum suntem tare curioşi să aflam.

 

*Momentul cel mai aşteptat: primele fructe!

 

Lucrul care ne interesează cel mai mult la această plantație este momentul în care începe să producă fructe! De regulă, în primul an sunt șanse foarte mari să aveți pe masă câteva fructe, însă nu foarte multe. În cel de-al doilea an situația se schimbă și găsim ramuri productive; practic în anul 2 și 3 planta se pregătește pentru procesul de producție. Revenind la anul doi, dacă totul a decurs bine, se poate obține un pumn de fructe de la 3-5 arbuști. De reținut este faptul că anul doi este timpuriu producerii în masă. Abia în anul 3 arbuștii vor începe să intre în producție și să obținem prima recoltă semnificativă. S-a demonstrat faptul că în cel de-al treilea an se pot obține între 1.5-2 kg de fructe de la un arbust. Începând cu anul 4 planta ajunge la maturitate, producția putând varia între 3-5 kg de fruct/arbust.

O cultură a arboreului de Goji poate supraviețui minimum 25 de ani dacă este întreținută și îngrijită. Practica a demonstrat faptul că din 3 kg de fructe proaspete se pot obține un kg de fructe uscate,  iar din 6 kg de fructe proaspete se poate obține 1 Litru de suc de Goji. Fructele produse, uscate și sortate în China se vând cu prețuri între 5-20 $/kg; sucul produs la noi se comercializează chiar și cu 100 lei/litru.

 

GOJI,fructe miraculoase pentru sănătate şi frumuseţe

 

Denumite și elixirul tinereții, fructele de goji provin din Asia și, de-a lungul timpului, oamenii le-au folosit în tratamentul mai multor boli. Aceste fructe de pădure de culoare roşiatică sunt folosite de mult timp în medicina tradiţională pentru îmbunătăţirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar şi pentru a ameliora simptomele de oboseală.

Studiile au scos la iveală că fructele de goji aduc beneficii importante pentru sănătate, datorită conținutului de antioxidanți.

Goji sunt și o sursă importantă de vitamina A. Testele de laborator au demonstrat că antioxidanții prezenți în goji anihilează efectele radicalilor liberi, prevenind bolile și îmbătrânirea. Printre beneficiile fructelor Goji mai putem numi: echilibrează glicemia, ajută în cadrul dietelor de slăbit, remediu pentru durerile de cap, stopează tumorile, reduc efectul toxic al chimioterapiei, protejează ficatul, previn greaţa în cazul gravidelor.  Se pot consuma crude, gătite sau uscate și sunt folosite în ceiauri, sucuri, vinuri și medicamente.

 

 

Goji – beneficii pentru sănătate

 

Goji se remarcă prin conţinutul crescut de antioxidanţi, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenţă maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Aceşti antioxidanţi protejează organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala şi întăreşte capacitatea de protecţie a organismului în faţa agenţilor nocivi, scăzând astfel riscul de cancer.

De asemenea, goji are un conţinut bogat de vitamina A, care protejează pielea şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale nocturne. Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic şi asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială. În plus, fructele goji sunt o sursă bogată de fibre (3 grame la o porţie de 28 grame de fruct), care ajută în procesele de detoxifiere şi nu au decât 100 de calorii pentru o porţie, ceea ce le transformă în aliaţi de nădejde  în curele de slăbire.

 

Goji – pentru frumusueţe

 

Cantitatea crescută de antioxidanţi din fructele de goji ajută la împiedicarea îmbătrânirii premature a pielii. Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi şi curăţă în profunzime porii. Vedetele sunt îndrăgostite de aceste fructe magice, Christina Aguilera, Gisele Bundchen şi Salma Hayek numărându-se printre celebrităţile care adoră să mănânce goji, dar care apelează la acestea şi pentru măşti cosmetice.

Betacarotenul din goji şi poate combate cu succes petele de pe piele, acneea şi accelerează procesul de vindecare a dermatitelor.

 

Contraindicaţii

 

Este contraindicat consumul de goji atunci când urmaţi un tratament pentru subţierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate  în caz de alergii la polen. Au existat unele situaţii în care fructele de goji au cauzat fotosensibilitate şi eczeme la suprafaţa pielii după expunerea la soare. Persoanele cu afecţiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantităţi mari de goji, deoarece aceste fructe conţin cantităţi destul de mari de oxalaţi, care împiedică absorbţia calciului în oase şi favorizează formarea pietrelor la rinichi.

Tina CONDREA