Neamţul – în „zodia” furtunilor

furtuna neamt

 

Început de vară furtunos în Neamţ. Popular, lunii iunie i se mai spune şi „Cireşar”, dar s-ar putea înlocui denumirea, cu luna lui „Potop”, căci n-a fost zi fără ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină. Nici pe parcursul acestei săptămâni, vremea nu-şi va schimba aspectul. De la dimineţi relativ blânde şi  răcoroase, treptat, pe timpul zilei îşi vor face apariţia tunetele şi fulgerele, care vor da „tonul” viitoarei furtuni. Din păcate, pe lângă ploaia binevenită, mai cade şi grindina. Una peste alta, putem spune că avem şi un pic de noroc, dacă ne gândim ce distrugeri au făcut furtunile prin ţară. Ca de exemplu Bucureşti, şi o localitate din Galaţi, unde s-a format un vârtej cu o forţă incredibilă, care a distrus acoperişurile de la 29 de case.

Pentru astăzi, meteorologii prevestesc o zi ploioasă şi rece. Ziua, mercurul din termometre va urca până la 24 de grade Celsius, iar noaptea va coborî până la 11 grade Celsius. A doua zi, miercuri, 5 iunie, cerul va fi mai mult acoperit şi e posibil să plouă. Temperatura maximă a aerului va fi de doar 22 de grade Celsius. Joi, vor fi averse prin tot judeţul. Izolat va cădea grindină. La prânz, mercurul din termometre va staţiona la 24 de grade Celsius. Vineri, timpul va fi după aceeaşi „matriţă”, căci vor fi averse şi descărcări electrice şi temperaturi de până la 24 de grade Celsius. Sâmbătă, cerul va fi mai mult acoperit. La amiază, ploile de scurtă durată vor fi însoţite de vânt şi descărcări electrice.

Dacă în acest început de vară, aerul este respirabil, iar ploile din abundenţă, în schimb, lunile iulie şi august vor fi secetoase şi deosebit de călduroase, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, estimează specialiştii de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading – Anglia. În perioada analizată, cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori sub normele climatologice pe aproape întreg teritoriul ţării. Şi temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste normele climatologice în toată România.

V. ANDRIEŞ