În Neamţ, reţeaua de medicină primară suferă de bătrâneţe

Peste 60 de doctori de familie- la vârsta senectuţii

În anii următori, judeţul Neamţ se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie sau menţinerea în activitate a unor doctori aflaţi la vârsta senectuţii. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a doctorilor de familie este de 54 de ani, iar foarte mulţi dintre doctorii care activează în cabinetele din urban şi rural se îndreaptă cu paşi repezi spre vârsta de pensionare.

asistenţa medicală primară în judeţul Neamţ este asigurată, la ora actuală, de 241 medici de familie, care au înscrişi pe liste, fiecare, în medie, aproximativ 2.100 de asiguraţi. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, un număr de 18 doctori au trecut de pragul de 65 de ani, 15 medici împlinesc anul acesta 60 de ani sau deja au această vârstă, iar în următorii 3 ani vor avea vârsta de pensionare un număr de 31 de medici de familie.

Conducerea DSP Neamţ mai menţionează că, la ora actuală, o localitate din judeţ nu are medic de familie, respectiv Văleni. “În prezent, asistenţa medicală a comunităţii din Văleni este asigurată de către un medic de familie din zonă, colaborator extern”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamţ.

Autorităţile îşi doresc atragerea de medici tineri pentru înlocuirea medicilor de familie care se pensionează, însă realitatea din teren este că medicii care au împlinit deja vârsta de 65 de ani nu renunţă la cabinet atât timp cât sănătatea le-o permite, iar acolo unde ar mai fi nevoie de medici de familie datorită numărului mare de locuitori– din varii motive nu se normează posturi noi.

Conform datelor prezentate de Casa de Asigurări de sănătate Neamţ, cu privire la Situaţia privind normarea în asistenţa primară– reiese că sunt necesare 73 de norme disponibile pentru reţeaua de medicină de familie din judeţ. În următorii 3 ani împlinesc vârsta de pensionare un număr de 31 de medici de familie, conform prevederilor Legii nr. 95/2006; în conformitate cu aceeaşi bază legală, medicii de familie care au împlinit vârsta de pensionare şi sunt în relaţie contractual cu CAS Neamţ (nu şi cu Casa oPSNAJ) pot să-şi prelungească activitatea cu avizul anual al Colegiului Medicilor Neamţ, atât timp cât sănătatea le-o permite”, ne-a transmis ing.chim. Anca Movilă, director executiv cu delegaţie la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Şi pentru ca lucrurile să devină şi mai complicate pentru tinerii care îşi doresc să activeze în reţeaua de medicină primară, doctorii să se poată pensiona abia la 67 ani și să colaboreze cu companiile farmaceutice. “Soluția” pentru deficitul de medici este creșterea vârstei de pensionare, şi nu atragerea medicilor tineri prin îmbunătăţirea dotărilor din cabinete şi a creşterii veniturilor acestora. Astfel, la cerere, toți medicii ar putea primi dreptul de a se pensiona la vârsta de 67 ani, în loc de 65 de ani, și, totodată, ar putea să nu mai fie considerați incompatibili dacă vor colabora, în anumite condiții, cu companiile farmaceutice. Ministerul Sănătăţii a trimis, în vară, Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, documentul care prevede propunerea ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de an.

În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani doar cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate.

Geanina NICORESCU