Neamţ: Pensiuni amendate pentru mizerie

În conformitate cu dispozițiile autorității naționale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a efectuat, înainte de Rusalii, controale tematice în unitățile de vânzare cu amănuntul, pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor referitoare la transportul, prepararea, depozitarea și comercializarea alimentelor, situate în zonele de agrement, respectiv în localitățile de interes turistic. Era de așteptat ca în prioada minivacanței de Rusalii să se înregistreze o creștere a numărului turiștilor și implicit o intensificare activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor. Potrivit informațiilor oferite de Biroul Comunicare al DSVSA Neamț, în județul nostru s-au efectuat 41 controale în restaurante, pizzerii, pensiuni turistice, magazine alimentare, laboratoare de cofetarie / patiserie, depozite , iar pentru neconformitățile constatate s-au aplicat 3 avertismente și 3 amenzi contravenționale în valoare de 6000 lei, pentru nereguli privind respectarea condițiilor de igienă. La nivel național, neregulile identificate de inspectorii direcțiilor veterinare din țară au aplicat, în timpul controalelor, 153 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 212.720 lei, şi au emis 14 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 4 ordonanţe de interzicere a activităţii. De asemenea, au fost retrase de la comercializare 788 de kg de produse alimentare de origine animală și nonanimală, improprii consumului uman, produse care au fost distruse. Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea programului de autocontrol; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse cu termen de valabilitate depăşit expuse pentru comercializare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie. ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Geanina NICORESCU