„Nea Vio” se simte în plus la FC Ceahlăul

vio mesteLotul echipei Ceahlăul s-a reunit la jumătatea săptămânii trecute în vederea pregătirii sezonului 2015 – 2016 al ligii a doua, însă problemele la vârf, adică în conducerea administrativă, sunt departe de a se fi încheiat. Viorel Mestecăneanu, fostul preşedinte la Consiliului de Administraţie, a spus încă o dată, la conferinţa de presă de după reunirea lotului, că nu mai vrea să ocupe nicio funcţie oficială în cadrul clubului deoarece simte şi ştie că nu mai este nevoie de el. „Nea Vio”, aşa cum îl cunosc toţi apropiaţii, a vorbit din nou despre poziţia sa în club, pe care o consideră una insignifiantă, sau dacă vreţi una simbolică. Finanţatorul, Angelo Massone, nu a mai comunicat deloc în ultimul timp cu Mestecăneanu, iar acesta din urmă nu ştie ce se mai întâmplă în cadrul clubului, deşi de multe ori a fost abordat de jucători sau de reprezentanţii mass media despre situaţia de la echipă. Fostul oficial pietrean a ţinut să precizeze încă o dată că nu mai are şi nu mai vrea nicio funcţie în cadrul clubului, iar principalul răspunzător de situaţia clubului este de acum înainte finanţatorul Angelo Massone. Înainte de conferinţa de presă de după reunire, Viorel Mestecăneanu a spus încă o dată că îşi dă demisia din funcţia oficială din cadrul clubului, pentru că simte că locul lui acolo nu mai are nicio însemnătate.

Rep: Domnule Mestecăneanu, rămâneţi cu decizia de a renunţa la funcţia de preşedinte al clubului FC Ceahlăul?

V.M: Da, pentru că aşa cum am declarat la ultima întâlnire cu dumneavoastră, când am făcut o promisiune atunci când îmi prezint demisia din funcţia de preşedinte al CA de la FC Ceahlăul, pot să vă spun că între timp mi-am depus-o în scris şi sunt hotărât să nu mai revin asupra deciziei. Pe lângă motivele pe care le-am enumerat atunci, şi după cum ştiţi era vorba despre cel care aduce banii trebuie să aibă decizia să şi conducă, între timp clubul a intrat în insolvenţă şi atribuţiile Consiliului de Administraţie pe această perioadă, după cum unii ştiţi, unii nu ştiţi, sunt ca un motor la relanti, nu îşi mai are rolul. Consiliul nu se dizolvă dar nici nu mai poate lua decizii, nu mai poate conduce, practic nu mai poate face nimic. În aceste condiţii eu am decis să îmi dau demisia în scris şi să mă pun la dispoziţia clubului cu ceea ce pot face, ceea ce pot ajuta cu sufletul, cu experienţa pe care am dobândit-o şi cu tot ce am reuşit până acum să fac bine. Din acest moment, cei care conduc pe această perioadă clubul vor decide dacă sprijinul meu sau părerile mele îşi au rolul în dezvoltarea activităţii clubului sau nu. Am vrut să clarific definitiv această situaţie pentru ca să ştiţi şi dumneavoastră că din acest moment nu voi mai da declaraţii legate de viaţa de zi cu zi a clubului, pentru că unele nu le ştiu, la altele nu pot lua decizii şi atunci ar însemna ori să dau nişte informaţii eronate, sau poate nu suficient de concrete.

Rep: Nu credeţi că o să vă atrageţi critici pentru că părăsiţi clubul într-un moment foarte greu, cum este cel de faţă?

V.M: Asta-i viaţa, m-am hârşit cu criticile pentru că am primit la critici în ultimii ani de nu îmi văd capul. Care cum îi vine ideea să spună ceva de clubul Ceahlăul, numai vezi prin presă cine a devalizat clubul Ceahlăul, cine a luat banii din club, cine a distrus pe aici fotbalul din Piatra Neamţ, dar nimeni sau foarte puţini, mă refer din presa de scandal, ştiu realitatea vieţii unui club, ştiu ce înseamnă să conduci un club şi câte greutăţi sunt, ştiu cam câţi bani se cheltuiesc într-un club, nu numai câţi bani au intrat, ci şi pe ce s-au cheltuit. Nu mai dau explicaţii, dar cei care sunt interesaţi pot să afle oricând, şi cei care sunt abilitaţi pot să afle oricând pe ce s-au cheltuit banii care au intrat în clubul Ceahlăul.

Rep: Cât timp aţi ocupat funcţia de preşedinte al CA la FC Ceahlăul?

V.M: De când am venit, din 2007. Acum m-am pus la dispoziţia clubului, pot să fiu un simplu sfătuitor, depinde, o să discut cu cei care conduc clubul.

Rep: Credeţi în redresarea clubului?

V.M: Eu sper în redresarea clubului, nu ştiu şi când, dar cred că un club ca Ceahlăul Piatra Neamţ, care a vieţuit aici aproape 100 de ani, şi cei mai mulţi dintre aceşti ani trebuie să recunoaştem că au fost în ligile inferioare, B sau C, va trăi şi de acum încolo, indiferent că voi mai fi eu pe lângă club, sau vor fi cei actuali dacă vor reuşi şi le doresc succes, cel mai bine ar fi să continue dânşii şi să facă ceea ce au promis pentru clubul acesta, dacă nu, fiţi siguri că se va găsi cineva care să conducă şi să sprijine acest club în continuare, pentru că a retrograda din prima ligă în liga a doua nu este chiar o crimă şi nu cred că suntem primii şi nu este prima dată când o păţim. Au fost echipe şi oraşe cu tradiţiii, cum ar fi Timişoara sau Constanţa, cum e Rapid, şi multe alte exemple, nu om fi noi Piatra Neamţ acum, părintele fotbalului românesc, dar e păcat că s-a retrogradat, e păcat că am intrat in insolvenţă şi nu am reuşit să supravieţuim, cauza principală a eşecului, trebuie să recunosc şi în fotbal şi în societate în general, e că s-a schimbat legislaţia şi din oraş, nici Primăria şi nici CJ nu ne mai poate ajuta sau nu ne mai ajută cum ne-a ajutat în anii trecuţi, e păcat, trebuie să recunoaştem şi o spun deschis că acest club a intrat în prima divizie şi a supravieţuit cât a supravieţuit până în acest moment, datorită omului Gheorghe Ştefan. Nu zic că a fost primar sau neprimar, pentru că nu era primar când a promovat clubul şi când l-a ţinut pe banii lui o bună perioadă de timp şi, dacă se vor găsi oameni sau firme care se vor gândi sau se vor apropia cât de cât de acest om, sunt sigur că echipa va promova, iar o oportunitate o va avea în acest an pentru că au plecat o serie de jucători, dar au rămas jucători tineri, valoroşi, care pot să crească şi care vor fi capacitaţi să gândească la modul în care suntem noi acum, adică al insolvenţei sau al crizei, pentru că e o criză insolvenţa, şi din care sperăm că vom ieşi, şi dacă vor avea răbdare să treacă câteva luni şi îşi vor vedea de fotbal, eu cred că avem şanse şi s-ar putea ca cei care vor conduce să-şi propună mai mult ca sigur promovarea în acest sezon.

Rep: Lângă cine să vină, lângă Massone sau lângă Gheorghe Ştefan?

V.M: M-am referit să vină lângă Gheorghe Ştefan care a reuşit ceva pentru oraşul acesta în fotbal şi a fost singurul care a reuşit. Dacă vor veni şi lângă oamenii care sunt aici, indiferent că sunt din zonă dar noi sperăm să vină şi din Italia, din partea lui, pentru că vedeţi că fotbalul e tratat ca o acţine de masă sau de public, ba ca o afacere din care unii s-au îmbogăţit, dar pe toţi cei pe care eu îi ştiu că au condus un club, nu-i văd îmbogăţiţi, începând de la Becali, care conduce o echipă fanion şi care cheltuieşte foarte mult, Rapid, Dinamo şi toţi cei care s-au perindat pe la conducerea acestor cluburi şi care au probleme acum, nu s-au îmbogăţit din fotbal, ba din contră poate şi-au devalizat agoniselile de-o viaţă, afacerile sau conturile personale.

Rep: Aţi vorbit de Gheorghe Ştefan, e vreo şansă să revină la echipă într-o formă sau alta?

V.M: E greu să fac eu afirmaţii, din ce ştiu în momentul de faţă nu, dar timpul de multe ori rezolvă nişte probleme şi se întâlneşte munte cu munte, dapă-i om cu om, nu poţi să ştii niciodată care vor fi vremurile sau care va fi viitorul, e posibil ca perioada prin care trecem să se prelungească, la sfârştiul campionatul în cele două ligi să rămână doar 20% dintre echipe. Este foarte posibil ca activitatea fotbalistică să îşi revină, gândirea celor care acum sunt porniţi către acest fenomen să se schimbe, iar valurile vieţii se pot schimba, nu numai în fotbal ci şi în orice domeniu.