Ne întoarcem unde am fost: Deputaţii pe liste, senatorii uninominal!

* „Se reduce timpul până la promulgarea unei legi, în medie cu 65%, ceea ce este un câştig enorm pentru toată lumea”, crede deputatul Ioan Munteanu

Proiectul de modificare a Legii Electorale discutat de liderii USL la ultima şedinţă comună, aduce ca noutate în primul rând schimbarea modalităţii de vot. Astfel aleşii pentru Camera Deputaţilor vor fi votaţi pe lista de partid, în timp ce senatorii numai prin vot uninominal. Încă se mai fac tot felul de calcule, pentru ca în final, Camera Deputaţilor să aibă un maxim de 300 de membri cu atribuţii care ţin de buget, aleşi pe vot proporţional şi un Senat cu 90 maxim 100 membri, aleşi uninominal, cu atribuţii pentru dezvoltarea regională, politica externă şi politica de apărare.

Deputatul Ioan Munteanu este foarte mulţumit de noua formulă de atribuire a responsabilităţilor celor două camere decizionale: „Un câştig deosebit de important va fi dat de clarificarea domeniilor atribuite fiecărei camere. Acum, fiecare proiect de lege, ordonanţă, procedură, orice fel de iniţiativă legislativă merge obligatoriu la ambele camere. Mai întâi la camera care nu este decizională -şi în acest moment cam în 75% dintre cazuri Camera Deputaţilor este cea decizională – şi apoi merge la cealaltă cameră. Prin clarificarea domeniilor  ce se urmăreşte de fapt? Scurtarea timpilor în care o astfel de iniţiativă ajunge la promulgare. Astfel, se stabileşte că toate iniţiativele legislative ce ţin de politică externă, ordine şi apărare şi regionalizare, administraţie publică intră în atribuţiile Senatului şi acestea vor merge numai la Senat, se lucrează pe ele numai aici fără să mai treacă pe la Deputaţi. Toate iniţiativele ce ţin de alte domenii vor merge direct  şi numai la Camera Deputaţilor. E mare lucru pentru că se reduce timpul până la promulgarea unei legi, în medie cu 65%, ceea ce este un câştig enorm pentru toată lumea”.

Încă nu au fost puse la punct soluţiile privind reprezentarea. În unele judeţe, în funcţie de numărul populaţiei, vor fi câte doi senatori, iar în altele trei, păstrându-se proporţia astfel încât totalul să nu depăşească 100 de membri. La revizuirea Constituţiei se va menţine sistemul bicameral, dar procedurile parlamentare vor fi mult mai rapide, datorită atribuţiilor diferite ale celor două camere ale Parlamentului.