Naştere provocată la limita dintre viaţă şi moarte

mama si copil

*Scoaterea fătului a fost singura cale de salvare a unei gravide cu hipertensiune

* Pruncul, prematur,  cântăreşte doar 1,7 kilograme, este dependent de oxigen şi are suferinţă neurologică

* Medicii spun că primele 24 de ore sunt decisive atât pentru mamă cât şi pentru copil

 O târgnemţeancă în vârstă de 21 de ani şi pruncul ei născut în condiţii vitrege se zbat între viaţă şi moarte din cauza unei complicaţii suferite de tânără în timpul sarcinii.

Femeia a trebuit operată de urgenţă pentru scoaterea pruncului ajuns la doar 34 de săptămâni de gestaţie, aceasta fiind singura soluţie care putea fi luată în calcul de doctori pentru a-i salva viaţa. „Gravida a fost adusă cu salvarea în această dimineaţă, cu tensiune mare şi în stare de inconştienţă”, ne-a declarat, ieri, dr. Alina Claudia Denciu, obstetricianul care a preluat cazul în serviciul de gardă, la maternitatea spitalului judeţean.

Dr. Denciu a evaluat rapid starea femeii care avea toate semnele de eclampsie (tulburare de sarcină pe fond de hipertensiune) şi a decis că trebuie operată de urgenţă pentru a-i putea fi salvată viaţa. Mai pe înţelesul omului de rând, care nu are studii medicale, tensiunea mare a femeii a fost provocată pe fondul sarcinii, iar atât timp cât copilul rămânea în pântecele mamei, stare de de hipertensiune s-ar fi agravat şi mai mult, posibil până la deces.

„După intervenţia chirurgicală starea pacientei a devenitrelativ bună, în sensul că i-a fost stabilizată tensiunea, se află în stare de semiconştienţă, începe să-şi revină, dar evident nu putem spune că este în afara oricărui pericol. Următoarele 24 de ore sunt decisive. Despre copil vă pot spune că a fost adus pe lume viu, prematur, la 34 de săptămâni, şi imediat după naştere a fost preluat de echipa de profesionişti din secţia neonatologie”, a mai spus dr. Denciu.

Cu toate că băieţelul a fost născut viu, starea sănătăţii sale este extrem de fragilă. Dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei neonatologie, ne-a spus că nou-născutul, adus pe lume după doar 34 de săptămâni de gestaţie, respectiv cu cinci săptămâni mai devreme decât este firesc, se află în faza de stabilizare. Este intubat pentru că nu poate respira singur şi prezintă suferinţă neurologică. Urmează să fie supus unei evaluări ample, ce presupune „scanarea” organelor interne.

„Eu sper ca evoluţia acestui nou-născut să fie bună, iar în urma tratamentului pe care i-l vom administra să nu rămână cu sechele neurologice”, a subliniat dr. Iftimia.

Din păcate, femeia care a adus pe lume acest prunc, primul ei copil de altfel, face parte din categoria celor care nu au fost luate în evidenţă de vreun medic de specialitate. Nefiind o sarcină urmărită, gravida a ajuns pe mâinile doctorilor abia când complicaţia a devenit acută. Conform obstetricienilor, detectarea şi gestionarea stării dinaintea eclampsiei este esenţială pentru a reduce riscul de eclampsie. Acum, nici obstetricienii şi nici neonatologii nu pot da un pronostic în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale mamei şi pruncului său. Doar Dumnezeu poate face minuni.

Geanina NICORESCU