Naştere la noroc

* Într-o singură gardă, la maternitate au născut trei femei care n-au fost deloc la medic în timpul sarcinii

* O femeie din Siliştea-Români nu a ştiut că are sarcină pelvină, iar copilul pe care l-a născut acasă a murit

Medicii de la maternitate constată că din ce în ce mai multe gravide nu au parte de supraveghere medicală pe parcursul lunilor de sarcină şi ajung să nască „la noroc”, doar cu speranţa că fătul va fi bine. „Numai în ultimul serviciu de gardă de la maternitatea Piatra Neamţ s-au internat trei femei venite de la ţară, care nu erau în evidenţele nici unui medic, astfel că nici măcar nu ştiau dacă au sau nu sarcină gemelară, dacă fătul este întors şi pregătit pentru naştere naturală şi nimic altceva despre evoluţia sarcinii, fapt deosebit de îngrijorător”, ne-a declarat medicul ginecolog Nicolae Popârlan. „Acum nimic nu mai este gratuit, nici măcar asistenţa medicală a gravidei, iar din cauza sărăciei foarte multe femei însărcinate, care au o situaţie materială precară, renunţă la controalele medicale, riscând viaţa propriilor lor copii. Şi la policlinică li se cere dovada de asigurat, aşa încât nu pot face nici un control de specialitate dacă nu au bani să-l plătească. Or, o gravidă care mai are acasă vreo 5 copii şi locuieşte la zeci de kilometri de oraş, va prefera să cumpere de mâncare pentru cei mici decât să plătească drumul până în oraş plus consultaţia, lună de lună. Unele au norocul să aducă pe lume copii sănătoşi, altele nu”.

Din statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ rezultă că anul acesta au avut loc mai multe decese infantile, de copii cu vârse până la un an, decât în anul 2011. În 2012 au murit 28 de bebeluşi, în timp ce anul trecut au pierit 24 de sugari.

Ultimul deces la naştere a avut loc acum două zile, la Siliştea-Români, într-o familie foarte săracă. O gravidă care la 35 de ani se afla deja la a şaptea sarcină, a născut acasă, în condiţii improprii, fără să ştie că are o sarcină pelvină. Copilul nu era întors cu capul în jos, aşa încât naşterea naturală nu era recomandată. Însă femeia nu avea de unde să ştie lucrul acesta pentru că nu o examinase nici un medic. A sunat la 112, însă până a venit echipajul de salvare a născut. Pentru că a ieşit cu fundul înainte, copilul s-a opintit între oasele bazinului şi a murit. „Când a ajuns echipajul ambulanţei la pacientă, aceasta deja născuse, iar copilul era mort”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ. Pacienta a fost dusă la spitalului din Piatra Neamţ, pentru îngrijiri de specialitate. Dr. Nicolae Popârlan, de la Maternitatea Piatra Neamţ, a spus că lehuza nu ridică probleme de sănătate cauzate de naşterea dificilă.