Muzeul de Istorie şi Arheologie a împlinit 80 de ani

IMG_4229 Manifestările au cuprins şi activităţi dedicate Zilei Naţionale a României

Ieri, Muzeul de Istorie şi Arheologie a găzduit o serie de manifestări ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea instituţiei, dar şi de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. La eveniment au participat reprezentanţi ai Complexului Muzeal Judeţean, ai Consiliului Judeţean Neamţ, precum şi invitaţi de seamă de la diferite instituţii de învăţământ şi cultură din ţară.

Manifestarea a debutat cu un cuvânt de salut, rostit de către directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, dr. Ciprian-Dorin Nicola: „Se împlinesc anul acesta 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Arheologic Regional din Moldova, fondat în 1934 de către părintele Constantin Matasă. Cu acest prilej, instituţia noastră a găsit de cuviinţă să aducă un viu omagiu acestui pionier în cercetarea arheologică şi în păstrarea tezaurului arheologic din judeţul Neamţ. Salutăm prezenţa, alături de noi, a unor oaspeţi importanţi, cu care suntem în relaţii de colaborare de mulţi ani de zile. Mulţumesc tuturor colegilor, mai vechi sau mai noi, prezenţi în sală, celor care s-au aflat aici încă de la începuturile activităţii Complexului Muzeal şi care ne-au predat ştafeta şi ne-au obligat să mergem mai departe, păstrând vie pasiunea faţă de muzeu”, a spus Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

„Istoria locală şi naţională se află aici la ea acasă…”

Autorităţile locale au fost reprezentate de prof. Vasile Pruteanu,  preşedintele Comisiei pentru Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ: „Mă simt bine ori de câte ori vin la Muzeul de Istorie, care ne-a obişnuit cu manifestări de excepţie. Salut distinşii oaspeţi prezenţi la Piatra-Neamţ, dânşii aducându-ne noutăţi pe care le aşteptăm cu toţii. În acelaşi timp, doresc să fiu mesagerul salutului preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Culiţă Tărâţă, care apreciază activitatea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, desfăşurată de-a lungul timpului. Cele două activităţi importante la care vom participa astăzi, activităţi dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Neamţ, constituie repere importante pentru noi, dovedind că istoria locală şi naţională se află aici la ea acasă. Mulţumesc domnului director Nicola, precum şi colegilor săi de la Complexul Muzeal Judeţean, pentru activitatea complexă, constantă şi profesionistă, pe care o desfăşoară.”

De la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a sosit prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie, care a susţinut o prelegere pe tema „Unire şi Unificare”, urmată de comunicarea „Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ – 80 de ani de activitate”, prezentată de dr. Gheorghe Dumitroaia, dr. Ciprian-Dorin Nicola şi dr. Constantin Preoteasa.

Programul a cuprins şi conferinţa „Constantin Matasă – personalitate a muzeografiei naţionale”, susţinută de prof. univ. dr. Ioan Opriş de la Universitatea „Valahul” Târgovişte, precum şi prezentarea cărţilor „Constantin Matasă – opera istorică şi arheologică” (editori Ciprian-Dorin Nicola, Constantin Preoteasa, Gheorghe Dumitroaia); „5 destine muzeografice”; „Colecţionism, muzeologizare, patrimonializare” şi „Istoricul Emil Panaitescu şi Şcoala Română de la Roma”, de Ioan Opriş – lucrări prezentate de Angelica Moldovan, director al Editurii „Oscar Print” Bucureşti.

Irina NASTASIU