Muşcat de vulpe, la Dobreni

indexUn tânăr din Negreşti a trebuit să meargă la spital, acum două zile, după ce a fost muşcat de o vulpe. Săteanul a fost atacat în momentul în care a coborât din tractorul cu care se afla la cosit.

„Conform declaraţiilor tânărului, acesta nu a sesizat un comportament anormal al vulpii, muşcătura de mână fiind rezultatul faptului că animalul era speriat de prezenţa cositoarei mecanice. Imediat după muşcătură, vulpea a fugit, ascunzându-se în vegetaţie. După incident, tânărul s-a adresat medicului veterinar de liberă practică împuternicit de la CSVA Dobreni, concesionarul activităţilor sanitare veterinare din comunele Negreşti şi Dobreni, doctorul îndrunându-l de urgenţă către centrul antirabic Piatra Neamţ pentru realizarea protocolului de vaccinare antirabică”, ne-a transmis Biroul Comunicare din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ.

Victima a ascultat sfatul medicului veterinar şi s-a deplasat, cu mijloace proprii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, unde a fost preluat de cadrele sanitare din secţia Contagioase, pentru protocolul de rigoare.

Nefiind suspiciuni asupra stării de sănătate a vulpii, nu s-au luat măsuri de carantină în zona unde a avut loc incidentul.

Ca o coincidenţă, în această perioadă DSVSA desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor, prin distribuirea aeriană şi distribuirea manuală a momelilor vaccinale antirabice. Acţiunea, derulată la nivel naţional, se înscrie în Programul naţional privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România. În cadrul acestuia este inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinaţare din partea Comisiei Europene. Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuită de România pentru implementarea vaccinării antirabice pe teritoriul ţării. Demarată în data de 11 mai, campania urmează să se deruleze pe o perioadă de 30 de zile, cu ajutorul a 24 de avioane, care vor efectua zilnic zboruri pentru a distribui momelile vaccinale antirabice destinate imunizării vulpilor din România. Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale/km², din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină. Se urmăreşte ca prin realizarea acestei acţiuni şi menţinerea vaccinării orale a vulpilor, prin momeli vaccinale şi în următorii 2 ani, să se diminueze incidenţa rabiei în România şi să se eradice această boală.

Geanina NICORESCU