Muncitor căzut de pe acoperiș

AcoperisUn bărbat de 40 de ani, angajat la o firmă de construcții, a căzut de pe acoperișul la care lucra.

Accidentul de muncă s-a produs miercuri, 17 august 2016, la ora 15:20. Muncitorul a căzut de la circa doi metri înălțime și și-a fracturat coastele. Colegii au sunat la 112 și o ambulanță l-a preluat și l-a transportat la Spitalul de Urgență Neamț. Medicii au stabilit că victima a suferit un traumatism toracic cu fracturarea a trei coaste (c6, c7 și c8) și contuzie abdominală și a fost internat în Secția chirurgie pentru intervenție.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a fost înregistrat accidentul de muncă în care victima a suferit incapacitate temporară de muncă. „Angajatorul ne-a sesizat privind producerea unui accident de muncă în data de 17 august 2016, în care L.C., în vârstă de 40 de ani, executa împreună cu echipa de constructori lucrări de mentenanță la astereala acoperișului, în zona Piatra Neamț, în momentul când muncitorul s-a dezechilibrat și a căzut de pe acoperiș. Bărbatul este angajat ca muncitor necalificat și are o vechime în ocupație de un an și șase luni“, a declarat Petronela Iftimie, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Accidentul va fi cercetat de o comisie din cadrul angajatorului, care va stabili cauzele și împrejurările, iar concluzia va fi avizată de ITM Neamț.

*Campanie în domeniul construcțiilor

În această perioadă, ITM Neamț derulează o campanie în domeniul construcțiilor, ce este îndreptată exact pentru combaterea riscurilor de căderi de la înălțime și surpări de maluri pe șantierele fixe și mobile, nu doar pentru depistarea muncii la negru. Campania este inițiată de Inspecția Muncii București și se desfășoară pe o perioadă de câteva luni.

La ultimele verificări, din perioada 28-30 iulie 2016, au fost controlați 17 angajatori, unități de construcții la care lucrează 554 de salariați, inspectorii de muncă depistând nereguli la majoritatea. „S-au constatat 15 deficiențe, pentru care s-au dispus 14 măsuri de remediere. Au fost sancționați 14 angajatori, cărora li s-au aplicat 13 avertismente contravenționale și 2 amenzi în valoare totală de 6.000 lei“, a precizat oficialul ITM Neamț.

În urma controalelor, cele mai grave nereguli țin de nerealizarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare neutilizarea de către lucrători a echipamentului de protecție, utilizarea de echipamente de muncă necorespunzătoare, care nu sunt prevăzute cu sisteme de protecție colectivă (cum sunt balustradele solide, suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară, sau platforme ori plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica și opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări). Inspectorii ITM Neamț au mai sancționat neasigurarea schelelor mobile împotriva deplasărilor involuntare.

Pe partea de relații de muncă, au fost depistate 4 firme care foloseau 9 persoane fără forme legale de angajare. „Cu ocazia controalelor, au fost constatate 14 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și au fost dispuse 14 măsuri. S-au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, din care 4 amenzi contravenționale aplicate pentru munca fără forme legale, în cuantum de 90.000 lei, și două amenzi aplicate pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relațiilor de muncă, în cuantum de 300 de lei“, a mai spus Petronela Iftimie.

Amenda pentru primirea la lucru a unei persoane fără forme legale este de 10.000 lei.

Inspectorii de muncă au sancționat netransmiterea la timp a contractelor individuale de muncă în Reges, neîncheierea contractelor individuale de muncă în formă scrisă (un angajator a primit la lucru 8 persoane, dintre care un minor, fiind întocmită documentația pentru stabilirea infracțiunilor prevăzute de Codul muncii), nerespectarea dispozițiilor legale privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, lipsa dovezilor privind plata salariilor către toți salariații unității pentru perioada mai 2016 – iulie 2016, nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la repausul săptămânal, lipsa dovezii privind comunicarea atribuțiilor prevăzute în fișa postului către salariații îndreptățiți și a dovezii referitoare la informarea salariaților cu privire la criteriile de evaluare a activității profesionale a salariaților, netransmiterea la ITM a registrului general de evidență al salariaților în format electronic cuprinzând corecția erorilor, nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la munca suplimentară, nerespectarea dispozițiilor referitoare la sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Cristina IORDACHE