Motivele dezamăgirii în viața cuplurilor căsătorite – Partea a II-a

*Dr. Miron Itzhak, psiholog clinician principal cu drept de supervizare

În articolul anterior, am enumerate doi factori care duc la dezamăgiri și frustrări în cuplurile căsătorite, mai ales în primul an de după căsătorie. În acest articol, voi continua cu alți factori:

3) Din momentul căsătoriei iubirea celor doi nu se mai desfășoară în spații separate. Dacă înainte de căsătorie întâlnirile aveau loc o dată, de două ori pe săptămână, ieșeau la un suc, făceau dragoste și apoi fiecare mergea pe drumul lui, în cazul căsătoriei apare obligativitățile și datoriile materiale, cum ar fi: cumpărături comune, plățile pentru locuință și utilități și altele. Mai este vorba și de cum percepe fiecare rolul lui ca bărbat sau ca femeie. Dacă bărbatul a fost învățat că toate responsabilitățile și munca să fie lăsate pe mâna femeii, așa o să vadă și în căsnicia lui lucrurile. Dar dacă soția a văzut că mama ei era mai liberă poate să apără un conflict puternic; se naște un sentiment de dezamăgire, de frustrare și de inferioritate: „ce înseamnă asta? Da ce, eu sunt servitoarea lui?!“ Și în acest caz nu e de mirare că încep discuțiile, apar nemulțumirile, care în final duc la probleme de comunicare și la somatizări (dureri de cap, dureri de spate). Mai mult, încep să se pedepsească unul pe altul: „dacă soțul mă consideră servitoarea lui, atunci sunt obosită, mă doare capul și în noaptea asta nu fac dragoste cu el“. Și de aici apar alte probleme mult mai severe.

4) Căderea bărbatului din statutul de cap de familie din cauza negăsirii unui loc de muncă. În societatea din România încă există un patriarhalism în care femeia simte că soțul este sprijinul ei și al familiei și atunci este dispusă să facă compromisuri; dar în momentul căderii lui financiare, dacă sentimentele nu sunt clădite pe iubire adevărată, atunci femeia, simțind că nu mai are nici un sprijin , în loc să îl întărească, îl părăsește. Același lucru poate avea și relevanță inversă, când ea își pierde locul de muncă. Din păcate mai mult de 10% din populația română (și în mediul rural procentajul crește până la 20%) bărbatul sau femeia au plecat la muncă în străinătate și, în acest caz, destrămarea familiei a fost inevitabilă.

5) Nașterea primului copil este foarte semnificativă pentru sănătatea mentală a familiei și a cuplului. Pentru bărbați aceasta înseamnă că ei trec într-o parte secundară – reacțiile fiind diferite: o parte dintre bărbați se revoltă, altă parte își caută activități în afara casei cu prietenii, la o băutură etc. Pentru femei este împlinirea visului lor de a fi mamă, iar sentimentul matern le împlinește. Femeia simte că are pe cineva care o alină, care îi dă vitalitate și energie. Femeia poate să renunțe la iubirea soțului, dacă își găsește o apropiere sufletească față de copil.

6) Nepotrivirea de caracter și de personalitate. Caracterele apropiate se potrivesc parțial, dar nu dau o putere de rezistență de lungă durată. Caracterele diferite creează probleme pe parcursul vieții de zi cu zi, dar dau o luptă pentru supraviețuire. Caracterele care sunt și diferite, dar au și puncte comune și complementare, acestea sunt cele mai potrivite ca să poată conviețui împreună; esențial este de a înțelege să lași loc într-o relație de a fi fiecare singur cu sine, chiar dacă sunt împreună.

Din păcate mulți se căsătoresc din nevoia de satisfacere materială, din obligativitate, din diverse interese, ori împinși de o dragoste arzătoare, dar care se stinge repede. În societatea modernă de astăzi, valorile s-au destrămat, iar istoricul familial este problematic. Cercetările arată că pentru un copil ai cărui părinți au divorțat, probabilitatea ca și el să divorțeze este de trei ori mai mare decât a unui copil care a trăit împreună cu ambii părinții.

Închei spunând că nu este suficient să păstrezi tradiția de căsătorie doar printr-un act oficial, ci este mai important să știi ce te așteaptă, ce obligativități îți revin, cum se împart îndatoririle, cum se respecta unul pe altul și, mai ales, cum se poate păstra în timp direcția de a fi împreună. Dacă toate acestea se iau în calcul incluzând și maturitatea psihică a persoanei care se căsătorește, nu ar trebui să existe dezamăgiri și frustrări. Dar în societatea de astăzi, când sărăcia predomină și nivelul de trai este foarte scăzut, nu e de mirare că apar probleme în relațiile de cuplu și atunci, din păcate, sunt foarte mulți dezamăgiți de viața de cuplu.

 

Cu respect,

Dr. Miron Itzhak

Psiholog clinician principal cu drept de supervizare

Director Institut Miron

Cabinet de Psihologie

Str. Mihai Eminescu, Nr.3, Bl. D4, Sc. B, Ap.37, Piatra Neamț

Tel.0233-236146;0724-2252147, 0747627971; E-mail: miron@ambra.ro

Site: www.psiholog-dr-miron-itzhak.ro