Morenciu, demis de la conducerea Direcției de Sănătate Publică

* A fost mutat inspector la Departamentul Control în Sănătate Publică * Niciun rând despre situația medicului Daniela Marcoci, directorul adjunct propus de ministru spre demitere la pachet cu Morenciu

Începând cu data de 1 august 2017, dr. Dan Dorin Morenciu nu mai ocupă postul de director executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț, fiind mutat pe un post de execuție. Demiterea sa de la șefia DSP Neamț vine ca o consecință a ratei foarte scăzute de vaccinare împotriva rujeolei, așa cum anunța ministrul sănătății luna trecută. Tot atunci, ministrul mai hotărâse demiterea șefilor din Hunedoara, Prahova, Ilfov și Caraș, dar și a directorilor adjuncți, despre care, acum, nu se mai spune nimic. Astfel, dr. Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț, s-a întors zilele trecute, din concediul de odihnă, pe același post pe care-l ocupa și înainte de „taifun“.

Este adevărat, la DSP Neamț s-a primit adresă prin care dl. Dr. Dan Dorin Morenciu este mutat ca inspector la Departamentul de Control în Sănătatea Publică. Nu au venit și precizări privind preluarea atribuțiilor sale anterioare însă, potrivit legii, ceilalți directori – cel economic și cel adjunct – sunt abilitați în acest sens. Departamentul de Control, unde a fost mutat dr. Morenciu, nu are excedent de personal, acest segment fiind deficitar în ultima perioadă, fiind afectat de o serie de pensionări. Sunt 8 inspectori, foarte puțini pentru tot județul, având în vedere că acest departament se ocupă de rezolvarea reclamațiilor plus de atribuțiile de control prevăzute în regulamentul de specialitate“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamț.

Comunicatul Ministerului Sănătății

În urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu și a evaluării de performanță în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei națională de vaccinare, ministrul sănătății, domnul Florian Bodog, a luat decizia de a schimba conducerea executivă a unora dintre aceste instituții.

Propunerea de schimbare a reprezentanților DSP a fost prezentată prim-ministrului, domnul Mihai Tudose, în scopul eficientizării activității instituțiilor de sănătate publică la nivel local.

Direcțiile de Sănătate Publică reprezintă actori importanți în strategia națională de creștere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei și a altor boli contagioase. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie.

După cum se poate constata din Raportul privind Programul Național de Vaccinare, publicat astăzi de Ministerul Sănătății, un număr de 5 direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat.

Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului național de vaccinare a pus în mișcare o serie de acțiuni și sancțiuni menite să îmbunătățească performanța acestor organisme locale.

În acest scop, ministrul sănătății, domnul Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți sănătate publică ai direcțiilor de sănătate publică din următoarele județe: Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.

Vaccinarea împotriva bolilor contagioase și periculoase, ca rujeola, este o prioritate națională. Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor.

Ministerul Sănătății folosește toate pârghiile de acțiune și toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a imuniza cât mai mulți copii. Însă, pentru a avea succes deplin, este important ca această campanie de vaccinare să fie sprijinită de către părinți și de către toate instituțiile implicate în asigurarea serviciilor de sănătate publică. Ministerul Sănătății va continua campania de vaccinare împotriva rujeolei până când fiecare părinte va fi corect informat cu privire la necesitatea vaccinării împotriva bolilor contagioase“, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

În județul Neamț au fost confirmate 9 cazuri de rujeolă, iar alte 10 sunt suspiciuni pentru care se așteaptă confirmarea de la laboratorul de specialitate unde au fost trimise probele spre analiză. Numărul restanțierilor la vaccinarea împotriva rujeolei este foarte mare, rata imunizării abia atingând 30% din populația catagrafiată.

Geanina NICORESCU