Monumentul de la Nemţişor, pe jumătate realizat

monument2 * Schiţa monumentului a fost gândită şi desenată de părintele Iustin încă din 2013

* În momentul de faţă, lucrările se află în impas, echipa de lucru părăsind şantierul

* „Sperăm să găsim o altă echipă şi din septembrie să reluăm lucrul”, spune Neculai Luca preşedintele Asociaţiei „În munţii Neamţului”

 

Asociaţia Creştin-Ortodoxă „În munţii Neamţului”, cea care a demarat construcţia monumentului de la Nemţişor, dedicat celor 14.000 de soldaţi care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea Război Mondial, se află în impas. Lucrările au demarat, cu binecuvântarea părintelui Iustin, încă din luna iunie, în momentul de faţă construcţia fiind gata în proporţie de 50%. Însă echipa de constructori care se angajase să finalizeze lucrarea a abandonat şantierul, asociaţia fiind acum nevoită să caute o altă echipă.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am ajuns la cota de 7,30 metri, finalizând aproape 50% din construcţie. Din păcate, echipa de constructori ne-a lăsat, erau puţini oameni şi probabil au găsit altă lucrare. Acum sperăm să găsim o altă echipă şi din septembrie să reluăm lucrul. Sperăm că şi Consiliul Judeţean ne va ajuta şi aşteptăm pe orice om mărinimos să vină alături de noi. Folosim pentru placarea monumentului o piatră pe care o aducem de la Pipirig, care e mai scumpă, dar foarte rezistentă. Avem, în continuare, nevoie de ajutor financiar pentru a împlini visul părintelui Iustin”, ne-a spus Neculai Luca, preşedintele Asociaţiei Creştin-Ortodoxe „În munţii Neamţului”.

Schiţa monumentului de la Nemţişor a fost gândită şi desenată chiar de părintele Iustin, în februarie 2013. Monumentul se află pe dealul Cojocaru, punctul „Bobeuca”, deal care are asemănarea muntelui Golgota. La baza monumentului se află un osuar de 5 m/5 m unde vor fi depuse rămăşiţele pământeşti ale eroilor căzuţi în această zonă, iar slujbele de pomenire se vor face în exteriorul monumentului. Monumentul este, la bază, în formă de cruce, iar la înălţime în formă de piramidă, având peste 10 metri. În interior vor fi aşezate 3 racle de piatră unde vor fi puse osemintele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, iar pereţii osuarului vor fi pictaţi cu sfinţii protectori ai eroilor şi ai închisorilor.

„Pe perioada verii, preţurile la materialele de construcţii au crescut. Acum aşteptăm până în toamnă, până se echilibrează. Trebuie să avem multă răbdare, căci atunci când faci o lucrare pentru Dumnezeu, lucrează şi forţele răului. Mai sunt şi piedici şi greutăţi, însă, cu rugăciunile părintelui Iustin, nădăjduim că vom duce la bun sfârşit această lucrare”, mai spune Neculai Luca.

 

Cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti de pe teritoriul României

După estimările istoricilor şi specialiştilor, aici, la Nemţişor, a fost cea mai sângeroasă şi mai mare pierdere de război de pe teritoriul României, urmată de cea de la Oarba de Mureş.

În lucrarea „Război blestemat”, prof. Dumitru Stan, fondatorul asociaţiei naţionale „Cultul eroilor”, filiala Răuceşti, relatează întâmplările dramatice din vara anului 1944, de la „Valea Culeşa” – „Borta Dracului”, judeţul Neamţ:

„Aici, pe Valea Culeşa, în „Borta Dracului”, s-a declanşat cel mai sângeros măcel şi cele mai cumplite bătălii pe viaţă şi pe moarte între trupele române şi armata sovietică de pe întreg frontul din Moldova în cel de-al doilea război mondial”…. Despre acest măcel devastator care a avut loc pe Valea Culeşa în „Borta Dracului” în vara anului 1944 unde mii de ostaşi – fie ruşi sau români – au fost arşi de vii, nu s-a scris nici un cuvânt, pentru că a fost „secret de război”. Folosirea de proiectile sau bombe incendiare având încărcătură chimică de distrugere în masă au fost interzise în cel de-al doilea război mondial. Rusia putea să conteste la „Crucea Roşie” Internaţională şi la alte organisme faptul că Germania a folosit armament interzis în război, dar n-a făcut-o pentru că şi ei la rândul lor au folosit teribilele proiectile „Katiuşa”, de fapt rachete cu încărcătură reactivă care au produs multe victime omeneşti. Aşa că au trebuit să treacă 50 de ani ca acest secret de război să fie adus la cunoştinţa opiniei publice.”

În zona Nemţişorului şi-au dat viaţa eroii de la Regimentul 15 Războieni din Piatra Neamţ, Batalionul 3 – Vânători de Munte Târgu Neamţ, Regimentul 8 şi 12 – Călăraşi din Roman, Regimentul 25 – 26 Vaslui, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Batalionul 9 Vânători de Munte Aiud, Regimentul 17 Timişoara, Regimentul 82 Infanterie Târgu Mureş şi mulţi locuitori din zona frontului, alături de foarte mulţi soldaţi ruşi şi nemţi.

Majoritatea au arşi de vii sau au murit în condiţii foarte grele, mii de soldaţi nevinovaţi şi pe care nu are cine să-i pomenească fiind îngropaţi în gropi comune.

„Reluăm apelul către nemţeni ca, din puţinul lor, să doneze câte un bănuţ pentru ridicarea acestui monument. Toţi donatorii vor primi certificate de ctitor şi vor fi pomeniţi la sfintele slujbe de la Mănăstirile Paltin şi Petru Vodă – ctitorii ale părintelui Iustin Pârvu, precum şi la slujbele ce se vor oficia la viitorul monument. De asemenea, numele donatorilor vor fi trecute pe plăcile comemorative ale mausoleului. Facem un apel către toţi oamenii de bine, către biserici, parohii sau către cei care au bunici sau străbunici decedaţi în luptele purtate în zona Nemţişorului să se implice, cu orice sumă, cât de mică”, spune Neculai Luca.

Donaţiile vor putea fi făcute în contul RO44CECENT0130RON0738302 CEC BANK, la capela Sf. Spiridon din incinta Spitalului Judeţean Neamţ, la părintele Popescu Mihail, la şcoala din comuna Vânători Neamţ, la d-nul Văcărescu Aurică sau la Târgu-Neamţ, la adresa: Egreta Funerare, Str. Mihai Eminescu nr. 1, tel. 0742-346829.

Irina NASTASIU