Modernizarea exploataţiilor agricole, la ultima strigare!

* Din Neamţ, încă 9 proiecte la finanţare

Fermierii interesaţi de modernizarea exploataţiilor agricole au fost privilegiaţi, şansa finanţărilor europene fiind de partea lor în mai multe rânduri.  Anul trecut fusese programată o singură sesiune de primire a proiectelor cu finanţare europeană. Asta pentru că, cel puţin teoretic, se epuizaseră fondurile alocate în această direcţie. Până la urmă, tot s-au mai găsit bani pentru continuarea procesului de modernizare a exploataţiilor agricole. Aşa a fost posibilă organizarea şi celei de a doua sesiuni, deschisă spre finele anului trecut dar nefructificată prin nici un proiect depus. Motiv pentru care li s-a mai dat o şansă fermierilor cu o altă prelungire până pe 1 februarie.  Dar tot nu s-a mişcat mare lucru. S-au depus atunci doar două proiecte, ambele cu „hibe”,  fiind  apoi respinse.  A fost nevoie de o nouă prelungire, de încă o lună, adică până la 1 martie. Dată până la care fermierii nemţeni au depus 9 proiecte. Fondurile europene au fost solicitate pentru achziţia de utilaje agricole, pentru modernizarea fermelor şi, ce-i mai important, pentru realizarea de spaţii pentru depozitarea produselor agricole. Silozurile de cereale au început să-şi facă apariţia în peisajul agricol. O treabă foare bună! Asta înseamnă că agricultorul nu va mai fi nevoit să-şi vândă marfa la capătul lanului, la un preţ de nimic. Va avea unde să-şi depoziteze marfa, deci poate aştepta şi un preţ mai bun.

* 3 milioane euro, valoarea maximă a unui proiect

În sectorul zootehnic, valoarea maximă eligibilă nu va depăşi 2 milioane euro, sprijinul nerambursabil fiind de 40 %. În sectorul vegetal, valoarea maximă pe proiect este de un milion de euro, cu un grant de finanţare tot de 40 %.

Sunt situaţii în care sprijinul nerambursabil poate fi majorat. El creşte cu 10 % în cazul investiţiilor realizate de tineri cu vârsta sub 40 de ani şi în cazul investiţiilor realizate în domeniul agriculturii ecologice, majorarea procentului  de 10 la sută aplicându-se şi pentru investiţiile realizate în zonele defavorizate.

Proiectele din sectorul zootehnic care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile pot ajunge până la valoarea maximă de 3 milioane euro. În sectorul vegetal, proiectele care includ asfel de investiţii duc la creşterea valorii maxime de la 1 la 1,5 milioane euro.