Modernizare da, termopane ba!

Marcel Pruna, pprimar Pipirig

PIPIRIG: Schimbarea la faţă a căminului cultural

Acum, primăriile mai pot prinde bani europeni doar prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL). În judeţul Neamţ au fost înfiinţate 5 GAL-uri. Este vorba de GAL „Ceahlău” care cuprinde localităţile din zona montană, GAL „Roznoveanu” care cuprinde localităţile din partea Roznovului, GAL „Ştefan cel Mare” cu localităţile din preajma comunei Dragomireşti, GAL „Valea Siretului” şi GAL „Podişul de Nord al Bârladului” care include localităţile din zona Romanului.

În privinţa proiectelor depuse, cel mai avansat este GAL „Ceahlău”. Recent a încheiat o sesiune de primire a proiectelor, următoarea, pe aceeaşi temă, fiind programată pentru luna septembrie a acestui an. Din GAL „Ceahlău” face parte şi comuna Pipirig. Primarul Marcel Prună depusese un proiect pentru modernizarea căminului cultural. Valoarea totală a investiţiilor era de 49.000 euro. Proiectul avea toate şansele de reuşită. Trecuse cu bine studiu de fezabilitate, nimeni n-a avut nimic de obiectat. Proiectul a trecut şi el de prima verificare, a primit chiar şi conformitate cu normale europene de finanţare. „Minunea” avea să apară la vizita în teren. Modernizarea căminului cultural includea şi geamuri termopan. Nu geamnul termopan era hiba, ci tâmplăria sa din PVC. Nu dădea bine, chiar dacă nu este vorba de o clădire de patrimoniu. Trebuia ca tâmplăria să fie din lemn stratificat! Nu conta că asta e mai scumpă, că se putea depăşea suma aprobată.  Şi când tegândeşti câte mănăstri, biserici, alte obiective de patrimoniu naţional, sunt bine căptuşite „din cap până în picioare”, cu termopane de un alb ce-ţi sare izbitor în ochi…

Aşa că proiectul a trebuit retras, pentru a i se aduce corecturile necesare.  Altfel se pierdeau 49.000 euro. Nu chiar puţin lucru pentru visteria primăriei prin care una două bate vântul. Dar a pierdul şi sesiunea de acum. Şanse de depunere a proiectului fiind pentru luna septembrie a acestui an.

Tina CONDREA