Mitropolitul Teofan a resfintit Biserica de la Nemțișor (foto)

Nemţişor 2013 008_resize

HRISOV

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu desăvârșirea Sfântului Duh s-a sfințit Biserica cu hramul “ADORMIREA MAICII DOMNULUI” din Parohia NEMȚIȘOR, comuna  Vânători-Neamț, județul Neamț, astăzi 09 iunie 2013, Duminica a VI-a după Paști, de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. TEOFAN SAVU, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei dimpreună cu un însemnat sobor de preoți și diaconi.

Această aleasă și dumnezeiască slujbă de sfințire marchează și încununează toate lucrările de restaurare, de înfrumusețare și împodobire, ale sfântului locaș, ce se află de peste 160 ani în satul Nemțișor.

Actuala Biserică a fost construită în anul 1852 cu cheltuiala soborului Sf. Mănăstirii Neamț în timpul starețului NEONIL BUZILĂ.

Acesta este zidită din bolovani de râu cu mortar de lut și var, având bolțile din lemn de stejar, acoperită cu draniță la început. În anul 1969, din inițiativa, și sub supravegherea Preotului VASILE IGNĂTESCU, profesor la Seminarul Teologic M-rea Neamț se mărește spațiul Bisericii, adăugându-i-se la vechea construcție pronaosul și turnul clopotnița, tot atunci s-a pictat întreaga Biserică.

Pictura interioară a fost realizată în frescă de către ierodiaconul Vartolomeu Florea, din M-rea Sihăstria-Neamț, ajutat de către teologul Ioan Dogariu. Lucrarea părintelui Profesor Vasile Ignătescu, s-a realizat în plină epocă comunistă cu mari greutăți și încercări din partea autorităților vremii.

Între anii 1999 – 2003, în timpul păstoririi preotului AXENTIOI P. NICOLAE s-a construit o nouă casă socială (praznicară) cu paraclisul închinat “Sf. Mc. Dimitrie”, pictat în tehnica fresco și oficialul parohial compus din trei camere cu toate utilitățile.

Cu binecuvântareaI.P.S. Părinte Dr. TEOFAN SAVU, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei între 2010-2013 Sfânta Biserică a fost supusă unui amplu proces de restaurare și consolidare, realizându-se o nouă șarpantă în stilul moldovenesc ștefanian, s-a restaurat pictura, mobilierul și obiectele de cult.A fost înlocuită tâmplăria și s-a intervenit la Sf. Masăîn vederea aducerii ei la planul orizontal, placându-se cu piatră din cariera Pipirig – Neamț. De asemenea s-au realizat lucrări de pavaj în curtea Bisericii.

Proiectul de restaurare a fost întocmit de către dl. ing. Nicole Stroie din cadrul Comisiei Monumentelor Istorice din Bucureşti. Lucrările s-au realizat prin strădania P. C. Pr. Paroh Nicole Axentioi, ajutat de epitropul Ghe. IACOBOAEI, Membrii Consiliului Parohial, doamna primar Maria Petrariu, cu cheltuiala, osteneala și râvna bunilor creștini din satul Nemțișor și a altor binefăcători fiind atent supravegheate de către P. S. Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor CALINIC BOTOȘĂNEANU și de către P.C.Pr. Protopop IOAN DOGARIU al Protopopiatului Tg. Neamț.

Pentru toate acestea mulțumim și slăvim pe veșnicul și atotputernicul nostru Dumnezeu cel în TREIME, Slăvit TĂTĂL, FIUL ȘI DUHUL SFÂNT.

Domnul Dumnezeu să pomenească în Cartea vieții, cea deschisă în ceruri, de la întemeierea lumii pe toți aceea care au zidit, au înfrumusețat și întreținut de-a lungul vremurilor acest locaș, pe toți ctitorii, miluitorii și binefăcătorii lui. Amin.

I.P.S. TEOFAN

Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Protopop Paroh – Pr. Ioan Dogariu, Pr. Axentioi Nicolae

 

IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, către credicioşi:

„Dăm Slavă lui Dumnezeu, că ne-a învrednicit ca, în această zi frumoasă, după toate binecuvântările primite prin revărsarea cerului cu ploaie asupra pământului, să săvârşim slujba de resfinţire a acestei sfinte biserici. Îl rugăm pe Dumnezeu să aibă sub ocrotire sa  pe preoţii şi enoriaşii acestei sfinte biserici. Pentru ca ei să găsească, sub streaşina sfântului altar, izvorul de har, de cer, de binecuvântare, pentru familiile lor, pentru ogoarele lor, pentru cei din morminte, pentru cei plecaţi departe sau cei rămaşi acasă.”

Pagină realizată de Tina CONDREA / Foto: Sorin PRUTEANU