„Miresme celeste” închide antologia poetului Mihai Merticaru

merticaru

O nouă carte de poezii semnată Mihai Merticaru a apărut la editura Tipo Moldova, din Iaşi. „Miresme celeste” este un volum publicat în colecţia Opera Omnia de poezie contemporană şi are o postfaţă semnată de Constantin Tomşa, criticul literar nemţean şi coleg de breaslă cu profesorul Merticaru, care a realizat şi prefaţa ultimului volum de antologie „Umbra păsării”, apărut în 2011.

Noul volum este, de altfel, o continuare al celui antologic, însă nu ca o reluare a poemelor, ci ca o refacere a lor, o îmbunătăţire a creaţiei artistice făcută de „un poet ajuns la deplină maturitate”, după cum îl apreciază criticul. „Mihai Merticaru şi-a analizat atent opera, cu priciperea de astăzi, cu ochiul maturităţii creatoare, cu exigenţa ce se impune într-o asemenea întreprindere. Afirmaţiile noastre de atunci (n.n.- din prefaţa volumului antologic), referitoare la exigenţa lui Mihai Merticaru asupra propriei creaţii se susţin şi astăzi, mai ales, pe baza constatării că au fost operate modificări prin înlocuire/adăugire, de la unul – două cuvinte, la versuri şi chiar strofe întregi, schimbări pe care le-am apreciat inspirate şi care au dat un plus de preţiozitate poemelor, sporindu-le valoarea stilistică”, spune profesorul Constantin Tomşa în postfaţa volumului „Miresme celeste”, care completează şi încheie opera antologică a autorului.

Mihai Merticaru este, acum, la al 12-lea volum, după prima apariţie editorială cu „Vânătoare princiară” publicat în 1992 de Editura Cronica din Iaşi.

Poetul, născut la 20 iunie 1938 la Rediu, este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Române de Haiku, de-a lungul timpului colaborând cu mai multe ziare, inclusiv cu Ceahlăul în perioada 1968 – 1974, precum şi cu numeroase reviste şi gazete literare. Despre el, poetul spune că este un romantic autentic, neoclasic, mai mult postmodernist, care se simte cel mai bine în „apele dulcelui stil clasic”.

Cristina IORDACHE