Ministrul vrea consultaţii în policlinici şi după-amiaza

consultatie

* În prezent nu sunt medici suficienţi nici pentru tură zilnică de dimineaţa

* Colonoscopia şi endoscopiile ar putea fi decontate de CAS

 La videoconferinţa organizată la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a evidenţiat o serie de noutăţi pe care vrea să le includă în noul pachet de servicii acordat în ambulatoriu. Managerii spitalelor din Neamţ, prezenţi la discuţii, au apreciat propunerile ca pozitive, cu condiţia să fie găsite soluţii pentru atragerea medicilor să lucreze în acest sistem. Iar Nicolăescu este de acord că este nevoie de o mai bună finanţare a ambulatoriului, pentru ca acesta să fie mai atractiv pentru doctori.

Deocamdată, în policlinica spitalului judeţean, cel puţin, este foarte greu de acoperit, zilnic, tura de dimineaţă, iar pe unele specialităţi – deficitare în privinţa numărului de medici- este chiar imposibil. Asta în condiţiile în care Nicolăescu pledează pentru lucru în două ture în ambulatorii. Spre exemplu, bolnavii de inimă care au nevoie de consultaţie de specialitate, fără a constitui urgenţă, au şanse să fie examinaţi de un cardiolog doar marţea, joia şi vinerea, iar la neurochirurgie  unde, de asemenea, este penurie de doctori, un singur medic acordă consultaţii în ambulatoriu, câte o oră, doar lunea şi miercurea. În patru zile pe săptămână – de luni până joi- găsiţi doctor la hematologie, la  gastroenterologie pot fi acordate consultaţii  zilnic, doar numai câte două ore, iar doctorul de la chirurgie pediatrică poate lucra în ambulatoriu doar lunea şi joia, câte două ore, începând cu ora 13, după programul de lucru din spital.

Nicolăescu a mai spus că aceeaşi afecţiune, rezolvată în ambulatoriul de specialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai puţin decât dacă ar fi tratată în internare continuă. Conform proiectului pachetului de bază, consultaţiile în policlinică se fac fie pe baza trimiterii de la medicul de familie,  programabile în funcţie de nivelul de prioritate pe care îl prezintă problema pacientului, fie direct la specialist, în anumite condiţii.

O altă notate este că o serie de proceduri vor fi decontate de către Casa de asigurări suplimentar astfel încât furnizorii de servicii medicale să fie stimulaţi să le realizeze şi să le contracteze, de exemplu colonoscopia şi endoscopiile.

În pachetul de servicii pentru ambulatoriu, care ar trebui adoptat în primul trimestru 2014, va fi introdusă consultaţia complexă, multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceasta presupune bilanţul stării de sănătate, examen clinic, investigaţii, urmărirea planului de management al bolii. Consultaţia complexă este efectuată de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici specialişti.

Geanina NICORESCU