Ministrul Sănătăţii a dat un pas înapoi: Medicii de familie, lăsaţi cu o cârcă de pacienţi

* Doctorii promit că-şi vor face timp să consulte toţi pacienţii; orice, numai să nu le sufle-n ceafă alţi doctori

* În Neamţ, potrivit DSP, mai este nevoie de 37 medici

Medicii de familie au fost la un pas de protest după ce ministrul Sănătăţii a anunţat că numărul minim de pacienţi de pe liste va fi scăzut la 800, în ideea ca doctorii să poată avea timpul necesar pentru consultaţii, dar şi pentru a le oferi doctorilor fără post ocazia de a se integra într-o comunitate.
„Am discutat şi am negociat cu ministrul Sănătăţii acum două zile şi bineînţeles că a picat propunerea legislativă privind reducerea de la 1.100 la 800 a numărului minim de pacienţi înscrişi pe liste; nici nu putea fi legiferată o aşa aberaţie, pentru că ne-ar fi scăzut drastic veniturile”, ne-a declarat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ, prezentă, ieri, la Conferinţa Naţională de Medicina Familiei, la Bucureşti, unde s-a discutat în principal depre „corectarea” normelor la Contractul Cadru 2013-2014.

Evident, medicii au reuşit să-şi impună punctul de vedere, determinându-l pe ministrul Sănătăţi nu doar să retragă din proiectul legislativ prevederea privind reducerea numărului de înscrişi de pe liste, ci să şi includă o precizare privind plata conform gradului profesional. Potrivit contractului – cadru, plata medicilor de familie se va face 50% pe servicii şi 50% per capita. Numărul de puncte în funcţie de serviciile medicale efectuate, raportate şi validate va fi amplificat în functie de de gradul profesional al medicului de familie. În plus, valoarea punctului pentru plata per capita va fi înlocuit cu o valoare minimă garantată. Un alt aspect important din contractul-cadru vizează reducerea numărului de documente care se solicită furnizorilor de servicii medicale la contractări.

În Neamţ profesează 257 de mdici de familie, iar potrivit calculelor celor de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, raportat la numărul locuitorilor din judeţ ar mai fi nevoie de 37 medici. În mediul urban sunt 114 doctori de familie dar mai trebuie 6, iar în rural sunt 143, dar tot mai trebuie 31. Aceste calcule au fost făcute înainte ca ministrul Sănătăţii să propună reducerea listelor la un minim de 800 de înscrişi, dar şi aşa au stârnit furia medicilor singuri pe „moşie” în comunele mari. Deci, dacă s-ar fi reluat calculele, ar fi rezultat că în judeţ este loc de mult mai mulţi doctori de familie şi că pacienţii ar putea fi consultaţi în tihnă, nu pe fugă.