Ministrul nu mai vrea mângâieri pe creştet: Sectoarele mizere din spitale vor fi închise!

 

* Luna viitoare încep controalele, cu accent pe infecţiile nosocomiale: „se vor lua şi probe”

* La Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ vor veni în control inspectori sanitari din alt judeţ

Într-o videoconferinţă-fulger organizată de ministrul Sănătăţii ieri, la orele după-amiezei, şefilor de direcţii de sănătate publică li s-au trasat termene clare pentru derularea inspecţiei sanitare ample care va avea loc în toate spitalele din ţară. Nicolăescu a anunţat măsuri drastice, până la închiderea unor spitale ori secţii şi compartimente care care vor fi găsite într-un grad iremediabil de mizerie şi degradare şi a precizat că are „semnale” că problemele privind infecţiile nosocomiale nu au fost raportate corespunzător de către toate organele de control. La videoconferinţă au fost „ochi şi urechi” atât directorii de spitale din Neamţ, cât şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică- directorul executiv dr. Dan Morenciu şi dr. Maria Căescu, responsabilă cu inspecţia sanitară de stat în cadrul DSP Neamţ.

Ministrul Sănătăţii a precizat că toate controalele în spitale vor avea loc în perioada 3 martie- 31 mai şi vor fi axate în principal pe verificarea condiţilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale, urmărindu-se instituirea unui standard elementar de curăţenie.

„Exemplele negative semnalate în ultima perioadă în mass-media, cărora le mulţumesc pentru că de fiecare dată ne-au adus la cunoştinţă anumite nereguli din unele spitale, reprezintă un semnal deosebit de serios pentru noi, drept pentru care consider că nerespectarea regulilor de igienă trebuie combătută şi sancţionată cu exigenţă, astfel încât actul medical să poată fi desfăşurat în cele mai bune condiţii”, a subliniat ministrul Nicolăescu. „Mă aştept să trataţi aceste acţiuni de control cu maximă responsabilitate,  profesionalism şi perseverenţă,  astfel încât, la sfârşitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că realizarea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiţie esenţială, care demonstrează respectul atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi”.

Nicolăescu nu mai vrea mângăieri pe creştetul celor care au greşit, dar persistă în greşeală, ci vrea „capete tăiate”. Cu alte cuvinte, a spus clar că vrea să vadă rezultate, sancţiuni, până la închiderea spitalelor sau sectoarelor în care nu se mai poate remedia nimic. Cu toţii ştim că spitalele au primit, ani la rând, autorizaţii de funcţionare cu „menţiuni” privind termene de remediere care însă  s-au tot prelungit de la an la an…

„Aştept măsuri ferme, iar acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate şi măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităţilor, a secţiilor sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care pot pune în pericol starea de sănătate a acestora”, a tunat Nicolăescu.

Până pe 15 februarie 2014 DSP Neamţ trebuie să transmită Ministerului Sănătăţii planul de desfăşurare a acţiunii de control la nivel judeţean ce va cuprinde unităţile cu paturi, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital, cu excepţia spitalului judeţean de urgenţă.  Acesta va fi supus unui control încrucişat, în săptămâna 24-31 martie, fiind verificat „la sânge” de o echipă de inspectori sanitari din alt judeţ, desemnată de însuşi ministrul Sănătăţii.

Concomitent, în perioada aprilie- mai se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol toate direcţiile de sănătate publică judeţene vor transmite MS rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol. Acţiunea de control în cele 3 luni va avea ca obiective verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare pe fiecare secţie în parte, blocurile operatorii, sălile de mese, locul în care se depozitează lenjeria curată şi materialele sanitare, dotarea cu materiale de igienă personală, respectarea normelor de amplasare a paturilor, respectarea normelor privind grupurile sanitare, spaţii frigorifice şi monitorizarea temperaturii, farmacia, laboratoarele, staţia de sterilizare şi respectarea etapelor sterilizării, respectarea normelor la nivelul spălătoriei, depozitarea reactivilor şi mediilor de cultură, verificarea blocului alimentar, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie, asigurarea utilităţilor, verificarea stării tehnice a aparaturii.  Acolo unde este necesar, se vor recolta probe de apă, alimente etc. pentru a verificarea calitatea acestora.

 

 

Geanina NICORESCU