Miniştrii Mediului şi Energiei, la Neamţ

Graţiela Gavrilescu – ministrul mediului, Anton Anton – ministrul Energiei, Bogdan Badea – președintele Directoratului Hidroelectrica şi Robert Szep, comisar şef adjunct la Garda Naţională de Mediu au fost ieri în Neamţ, cu trasee diferite: ministrul Energiei a fost la Bicaz iar ministrul Mediului, la Prefectură, la o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene. Tema principală a fost tot mizeria de pe Lacul Bicaz, acest buboi care reapare în fiecare an, la fiecare ploaie, fără putinţă de a fi extirpat.
Subiect dezbătut la conferinţă de presă comună, la care a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, coleg de partid cu cei doi miniştri.
Problema fundamentală, consideră ministrul Mediului, rezidă în conştiinţa românilor, a celor care aruncă gunoaiele pe malul apei sau în apă. Rezultatul este din ce în ce mai urât în fiecare an, fiind multiplicat în rău şi după unele fenomene naturale.
Primă soluţie: dai peturile, iei bani
„Milioanele de peturi nu apărut numai acum, sunt de ani adunate”, spune Graţiela Gavrilescu. În acest sens, a fost adoptată o ordonanţă de Guvern referitoare la gestionarea produselor de ambalaje, ceea ce înseamnă s-a dat o anumită valoare deşeurilor, care trebuie să fie cunoscută de la proprietarii deşeurilor la autorităţi locale, de către producătorii de ambalaje dar şi de colectori.
Graţiela Gavrilescu a declarat, încă de la debutul conferinţei de presă că întîlnirea de ieri „este una atipică, este un lucru în premieră în România. Hidroelectrica este societatea cea mai profitabilă a statului român, iar activităţile pe care le desfăşoară trebuie să ţină cont de tot ce ţine de protecţia mediului. Colaborarea cu Ministerul Mediului este extrem de strânsă. Trăim evenimente ale schimbărilor climatice. Ne-am unit forţele într-un grup de lucru pentru multe proiecte pe care le desfăşurăm împreună.
Domnul ministru Anton Anton când a preluat mandatul a spus: climă fără mediu nu se poate. Suntem, domnule profesor, în strânsă legătură. Am venit la Neamţ în lungul meu turneu prin ţară, pentru a discuta şi rezolva probleme de mediu, de aer, pentru a discuta despre activităţile Hidroelectrica în acest context. Sunt probleme extrem de importante, evenimentele din ultima perioadă, respectiv plolile abundente care au afectat Neamţul dar şi alte regiuni au creat şi probleme de imagine a noastră, a românilor”, a spus ministrul Mediului, referindu-se la tonele de deşeuri aduse pe luciul de apă al Lacului Izvorul Muntelui.
Ministerul Mediului, Graţiela Gavrilescu a adăugat la şirul de mulţumiri adresate celor care au contribuit la ecologizarea Lacului Bicaz şi cele pentru Apele Române. Ea a insistat pe colaboare, inclusiv cu primarii localităţilor riverane luciului de apă, dintre care unii victime colaterale. De exemplu, „primarul de Bicaz care s-a trezit cu aceste deşeuri pe care noi toţi le producem, de exemplu chiar şi turiştii, aflaţi în trecere. Unitatea este mai presus decât toate. Problema e că este cale lungă până reuşim să punem pe circuitul de funcţionare o procedură clară de gestionare a deşeurilor, şi dumneavoastră să nu mai aveţi ce să filmaţi (…) sau să filmaţi ceea ce este frumos”.
Bicazul, primul mare baraj al României
Ministrul Energiei, Anton Anton, profesor universitar, a declarat că nu are antrenament la declaraţii şi deci, nu va spune lucruri spectaculoase. „Am preluat de la discursul doamnei ministru despre mediu. Am ales Bicazul pentru mai multe motive: este primul mare baraj al României, este cel mai mare lac de acumulare al României, păcat că pe el plutesc peturi. Şi plutesc peturi nu departe de fermele de peşti la Potoci. Nu există o separare între industria energetică şi protecţia mediului. Nu există aşa ceva”. (…)
Asaftei: Iată că s-a întâmplat o catastrofă
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Asaftei este optimist şi convins că o asemenea vizită va avea urmările scontate: „S-a discutat la nivel de Consiliu Judeţean faptul că o asemenea vizită se va lăsa cu rezultate pozitive pentru mediu şi energie. Va trebuie să ne ducă la acele rezultate, pentru ca acest judeţ cu potenţial turisitic extraordinar să devină un judeţ curat. Cred, am certitudinea că această vizită se va termina cu rezultate bune. Ne-am întâlnit cu primarii din zona hidrografică a Bistriţei, lucru extrem de important, ne-am expus ideile şi va trebui ca primăriile să fie mai prezente în ceea ce priveşte protecţia mediului. Iată că s-a întîmplat o catastrofă, aceste pârâiaşe au luat totul în cale!”.
Preluân ideea vice-premierului Graţiela Gavrilescu, Asaftei a avorbit despre nivelul de conştiinţă a fiecăruia, exprimat în tone-peturi pe lac: „Ne trebuie un sisem sancţionator care să-l conducă pe om să se respecte pe sine şi să respecte şi mediul. Să terminăm cu acest obicei, dragă du-te şi aruncă acolo (nu la groapă)! Noi sperăm, pentru că vine 15 august şi este Ziua Marinei şi la Bicaz, sperăm că acest lucru de apă să fie curat, să se vadă că Neamţul are ce prezenta. Luciul de apă de la Bicaz este o adevărată comoară, poate fi folosit ca potenţial turisitic”, a precizat preşedintele ALDE Neamţ.

Mariana OLTEAN TUDOSE