Ministerul Culturii dă 4.000.000 de lei pentru proiecte editoriale

LeiPână pe data de 19 mai, editorii şi redactorii de publicaţii culturale nemţene pot depune proiecte editoriale în vederea obţinerii unor finanţări nerambursabile oferite de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Suma maximă ce poate fi solicitată pentru un proiect editorial (maximum 10 titluri) este de 50.000 lei. Solicitanții trebuie să facă dovada unei co-finanțări de minimum 10% din bugetul total al proiectului, din surse proprii sau atrase.

Alături de edituri şi redacții de publicații culturale, la competiţie pot participa şi persoane sau instituţii publice care desfăşoară activităţi sau proiecte editoriale.

Bugetul alocat prin subvenție de la Ministerul Culturii este de 4.000.000 lei. Se pot înscrie proiecte la secţiunile Carte – 2.100.000 lei, Reviste și publicații culturale – 800.000 lei, Proiecte noile media (publicații digitale offline și online) – 500.000 lei şi Ediție de poezie – 400.000 lei. Pentru contestații este prevăzut un buget de 200.000 lei.

Nu sunt admise pentru finanțare titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani. Perioada de derulare a proiectelor trebuie să se înscrie între data semnării contractului de finanţare (după 3 iulie) şi 15 noiembrie 2015. Perioada de înscriere a proiectelor editoriale este 20 aprilie – 19 mai 2015, termenul limită fiind 19 mai 2015, ora 17:00.

Administrația Fondului Cultural Național este o instituţie publică autonomă, al cărei scop este de a gestiona Fondul Cultural Național, de a finanța programele, proiectele și acțiunile culturale organizate în țară sau în străinătate și de a susține relațiile culturale internaționale ale României.

Finanţări din Fondul internaţional pentru promovarea culturii

Tot până la sfârşitul lunii, Instituțiile de cultură din județul Neamț pot trimite proiecte culturale în vederea obţinerii unei finanţări din Fondul internaţional pentru promovarea culturii. Apelul a fost lansat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), data limită pentru aplicarea proiectului fiind 29 mai 2015.

Proiectele eligibile sunt cele care se referă la activităţi de realizare a operelor culturale şi artistice, precum şi de organizare a unor evenimente culturale şi artistice la nivel naţional, regional şi internaţional, care pot contribui la implementarea strategiilor din domeniul cultural şi cel al dezvoltării.

Actorii eligibili sunt artişti şi creatori culturali, instituţii publice responsabile de promovarea  culturii naţionale şi asociaţii obşteşti ale căror activităţi contribuie la promovarea culturii şi creaţiei artistice.

Irina NASTASIU