Mina, sfântul celor păgubiţi

Biserica Sf. Mina„Cunosc multe persoane care şi-au recuperat apartamentele executate de bănci, prin mijlocirea Sfântului Mina…”, spune pr. Gheorghe Puşcalău, parohul Bisericii „Sf. Mare Mucenic Mina” din  Dărmăneşti.

Astăzi, Biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Mina din cartierul Dărmăneşti îşi serbează hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele protopop Valentin Tofan.

„Sfântul Mina este ocrotitorul păgubiţilor şi grabnic făcător de minuni, este un sfânt la care credincioşii noştri au mare evlavie. Cunosc multe persoane şi-au recuperat apartamentele executate de bănci, prin mijlocirea Sfântului Mina. Foarte mulţi păgubiţi vin la noi la biserică şi-i mulţumesc Sfântului pentru că i-a scăpat de tot felul de datorii”, spune pr. Gheorghe Puşcalău, parohul Bisericii Sf. Mare Mc. Mina din  Dărmăneşti.

Lucrările de construcţie ale Bisericii Sf. Mina au început încă din anul 1999 şi se apropie de final. După cum aflăm de la pr. Puşcalău, în momentul de faţă se lucrează la acoperirea bisericii cu tablă şi la placarea exterioară cu piatră naturală.

În fiecare an, sute de nemţeni participă la slujbele închinate Sfântului Mina, biserica din Dărmăneşti fiind una din puţinele biserici din judeţul Neamţ care poartă hramul acestui sfânt.

Serbat, în fiecare an, pe data de 11 noiembrie, Sfântul Mina îi ocroteşte pe păgubiţi, fiind deopotrivă grabnic ajutător al celor nedreptăţiţi în procese şi al celor care au fost înşelaţi.

De origine egipteană, Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis şi a trăit în timpul împăraţilor romani Diocletian şi Maximian. Rămas orfan de timpuriu, Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, în anul 303, când Diocletian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, se retrage din armată, nesuferind să vadă cinstirea cea rătăcită a idolilor.

Sfântul Mina se va sui în munte, curăţindu-se pe sine cu posturi şi rugăciuni şi ducând o viaţă de asceză. Pe când petrecea îi pustie, l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauţi, Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfârşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie“.

Drept urmare, Sfântul Mina va coborî din munte, stând în mijlocul închinătorilor la idoli, în Cotyaeum, la celebrarea unei sărbători păgâne, unde mărturiseşte credinţa sa creştină.

Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus, însă refuză să se lepede de Hristos, fiind dat la chinuri. Este schingiuit, în cele din urmă fiindu-i tăiate mâinile şi picioarele, apoi capul.

Din 1874, la Biserica „Sfântul Mucenic Mina” din Bucureşti se află fragmente din moaştele Sfântului Mina, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Mina” din Egipt. Moaşte ale Sfântului Mina se mai găsesc şi la Catedrala mitropolitană din Iaşi, precum şi la Biserica „Sfântul Mina” din cartierul Obcin, Suceava.

Irina NASTASIU