Mii de pietreni la prima zi a festivalului „CEAHLĂUL”

folclor2

Muzica tradiţională populară din Turcia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia şi România a răsunat ieri, dimineaţă, în centrul oraşului Piatra Neamţ, dând startul ediţiei a XVI-a a Festivalului internaţional de folclor „CEAHLĂUL” 2013. Pe esplanada din faţa Casei de Cultură toate cele 10 formaţii care participă la festival au prezentat minispectacole de dansuri populare, îmbrăcaţi în minunatele costume populare reprezentative ale zonelor din care provin, într-o invitaţie plină de culoare, de sunet şi boie bună la cele şase zile de festival.

Prima zi a prestigioasei manifestări a continuat cu un simpozion de la ora 15, găzduit la Muzeul Cucuteni, ce a avut ca temă „Dansul popular, unicitate şi diversitate”, ţi în cadrul căruia s-a lansat culegerea de folclor coregrafic  „Gheorghe Rotariu – o viaţă închinată jocului popular”.

După-amiază, de la ora 17, a avut loc parada artiştilor prezenţi la festival, ansamblurile defilând îmbrăcaţi în costume populare pe traseul Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” – Muzeul de Istorie – Piaţa Ştefan cel Mare – Teatrul Tineretului – Curtea Domnească. Primul spectacol al ediţiei din acest an a festivalului a avut loc de la ora 1900, pe platoul de la Curtea Domnească, după ce reprezentanţi ai organizatorilor –  Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, oficliatăţi locale de la Primărie şi Consiliul Local au urat bun venit oaspeţilor şi au ţinut scurte discursuri. Seara a continuat cu dansuri, muzică şi voie bună, până târziu în noapte.

Astăzi, festivalul ajunge la Târgu Neamţ, unde parada populară va începe de la ora 15 şi se va desfăşura pe traseul Primărie – Şcoala nr. 2 – Parcul central, iar spectacolul va avea loc de la ora 17. Duminică, 4 august, de Ziua Muntelui, dansatorii profesionişti sunt aşteptaţi la poalele Ceahlăului, în staţiunea Durău, parada fiind programată pentru ora 13, iar spectacolul se va derula în intervalul orar 15 – 22. Luni, festivalul se mută la Bicaz şi începe de la ora 15 cu parada formaţiilor pe traseul Primărie – Restaurant Central – Clubul Cimentiştilor, iar de la ora 17 se va derula spectacolul folcloric. Marţi, 6 august, ultima zi a festivalului va fi împărţită între Roznov, unde de la ora 14 va avea loc parada portului tradiţional şi de la 14,30 este programat spectacolul, iar închidere ediţiei de anul acesta va avea loc seara, la Piatra Neamţ, cu un ultim spectacol, de la ora 19, în aceeaşi locaţie de la Curtea Domnească.

Cristina IORDACHE