Mihai Fărcăşanu, judecat pentru banii de campanie

* DNA Bacău a stabilit că fostul preşedinte al PP DD Neamţ a pretins 35.000 de euro înainte de alegeri pentru a-şi „aranja” colegii pe scaunele de consilieri judeţeni

* Procurorii l-au scos de sub urmărire penală pentru luare de mită, dar l-au acuzat de folosirea influenţei pentru a obţine foloase necuvenite

* „Mihai Fărcăşanu nu a primit nici un leu de la nimeni”, a declarat însuşi Mihai Fărcăşanu vorbind despre sine

Abia exclus din partid şi aflat în aşteptarea „confirmării” de la Bucureşti pentru decizia luată la Piatra Neamţ, Mihai Fărcăşanu s-a mai trezit cu o „bucurie” pe cap. A fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie Bacău pentru o poveste veche de un an, legată de banii de campanie electorală din 2012. După o anchetă de câteva luni bune, procurorii au stabilit că Fărcăşanu „merită” trimis în judecată pentru „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. În perioada martie-mai 2012, inculpatul Fărcășanu Mihai, folosindu-și funcțiile de vicepreședinte în cadrul Biroului Permanent Național al unui partid politic și de președinte al Organizației Județene Neamț a aceluiași partid politic, a pretins de la șase membri ai aceluiași partid politic suma totală de 35.000 de euro. Acești bani au fost pretinși atât pentru sine cât și pentru partid pentru ca, în virtutea funcțiilor sale politice, să favorizeze persoanele respective pentru ocuparea unor funcții de consilieri județeni cu ocazia desfășurării alegerilor locale din anul 2012. Din banii pretinși, inculpatul a primit suma de 10.000 euro cu titlu de contribuție pentru campania electorală a partidului”.
Vestea că a fost trimis în judecată l-a luat prin surprindere pe Mihai Fărăşanu, cu atât mai mult cu cât abia a primit o adresă de la DNA, prin care i s-a comunicat că „prin rechizitoriul nr. 46/P/2012 din data de 11.03.2013 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 254 CP”.

Numai că, neiniţiat în chestiuni juridice, Mihai Fărcăşanu n-a înţeles „subtilitatea” cu rechizitoriul. Document care implică automat trimiterea în judecată.  Nu pentru luare de mită, cum prevede art 254 CP, ci pentru foloase necuvenite.  „Eu nu ştiu cine are interes să tot lovească în mine. Mihai Fărcăşanu nu a primit nici măcar un leu de la nimeni. Campania electorală nu se face pe ochi frumoşi, se face cu bani. E logic dacă eu eram preşedintele partidului să discut despre cheltuielile de campanie electorală cu cei care erau candidaţi, pentru că pe vremea aceea partidul avea 20% în sondaje din 35 de posturi de consilieri judeţeni, ne reveneau 7. Dintre aceştia unii şi-au făcut campanie electorală pe propria lor cheltuială. Discuţia a fost să vedem cum facem să acoperim aceste cheltuieli de campanie electorală, nicidecum să le pretind eu nişte bani în nume propriu. Am prezentat documente pentru 500 de milioane de lei, pentru că alţii au achitat ei pe cont propriu anumite cheltuieli de campanie. Vedeţi că şi acolo se spune că aş fi pretins 35.000 de euro, dar în final ar fi fost vorba despre 10.000 de euro. Faptele trebuie demonstrate, mie nu mi s-a făcut nici un flagrant, nu au fost percheziţii la mine acasă. Normal că m-au scos de sub urmărire penală”, a declarat Mihai Fărcăşanu.

 Ciprian Şerban, preşedintele interimar PP-DD,  a spus că în partid  nu se obişnuieşte „taxarea” candidaţilor la diverse funcţii: „Nici vorbă ca aceasta să fie o practică la noi în partid. Tocmai de aceea am cerut excluderea dumnealui; a fost unul dintre argumente. Deocamdată, nu a fost nici o şedinţă a Biroului Permanent Naţional al partidului şi de aceea nu avem încă un răspuns la cererea de excludere”.

Autori: Angela Brudaru, Cristina Mircea