Mihai Fărcăşanu are 5 ani interzis la politică

*Curtea de Apel Bacău a dat ieri sentinţă definitivă în dosarul locurilor pe bani pe lista pentru alegerile locale din 2012

 

Ieri s-a închis dosarul în care Mihai Fărcăşanu (57 de ani), fost lider de partid politic, a fost judecat pentru corupţie din perioada alegerilor locale din 2012. Sentinţa a fost pronunţată după ce inculpatul a fost adus cu mandat în faţa magistraţilor. Curtea de Apel Bacău i-a admis acestuia recursul şi a dispus în final o pedeapsă de doi ani şi jumătate cu executare, faţă de cei 3 ani decişi de Judecătoria Piatra Neamţ. De asemenea, instanţa băcăuană a dispus ca pe timpul executării pedepsei şi încă doi ani după ce va ieşi din închisoare Mihai Fărcăşanu să nu aibă dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere într-un partid politic. Cheltuielile judiciare pe care inculpatul le are de achitat sunt în valoare de 4.700 de lei.

Mihai Fărcăşanu, fost lider al PP-DD Neamţ, a fost condamnat definitive în dosarul în care DNA Bacău l-a acuzat pe consilierul judeţean, la acea vreme, de folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Procurorii anticorupţie au arătat în instanţă că Mihai Fărcăşanu şi-a folosit funcţia pentru a vinde colegilor de partid locuri eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean. “În perioada martie-mai 2012, inculpatul Fărcășanu Mihai, folosindu-și funcțiile de vicepreședinte în cadrul Biroului Permanent Național al unui partid politic și de președinte al Organizației Județene Neamț a aceluiași partid politic, a pretins de la șase membri ai aceluiași partid politic suma totală de 35.000 de euro”, au spus procurorii DNA. Banii au fost pretinși atât pentru sine cât și pentru partid pentru ca, în virtutea funcțiilor sale politice, să favorizeze persoanele respective pentru ocuparea unor funcții de consilieri județeni cu ocazia desfășurării alegerilor locale din anul 2012, mai spune acuzarea. Din banii pretinși, inculpatul a primit suma de 10.000 euro cu titlu de contribuție pentru campania electorală a partidului, mai arată DNA. Rămâne de văzut ce va urma pe parte civilă.

 

Cristina Iordache