Meşterii populari participanţi la Festivalul “Lada cu Zestre”, ediţia a IX-a

DSC_0075

Deschiderea oficială a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre” a avut loc vineri, 23 mai 2014, în Parcul Tineretului din Piatra Neamṭ.  Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Artă Populară se desfăşoară în perioada 23 – 25 mai 2014 şi este rezultatul colaborării dintre Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Asociația Meșterilor Populari din Moldova și Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului. Acest eveniment organizat anual are ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiei populare, devenind de mulţi ani un reper important pentru meşterii populari, iar invitaṭia de a participa la acest festival reprezentând o recunoaşte a valorii acestora.

“Judeţul Neamţ este un judeţ încărcat de tradiţie, în care istoria şi tradiţia se împletesc, ceea ce ne dă posibilitatea ca, anual, să aducem la Piatra Neamţ o serie de meşteri dedicaţi, pasionaţi de tradiţie şi de continuarea acesteia. Astăzi aveţi posibilitatea să intraţi în contact cu mai mult de 60 de meşteri populari”, a declarat Ciprian Nicola, directorul adjunct al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

În acest an la festival sunt prezenṭi peste 60 de meşteri populari reprezentativi pentru majoritatea zonelor etnografice ale ţării dar şi din Republica Moldova. Aceṣtia s-au reunit pentru a crea o imagine de ansamblu asupra meşteşugurilor tradiţionale: ce s-a păstrat peste timp şi ceea ce a fost supus influenţei vremurilor. La manifestare au fost prezente şi oficialităţile judeţului care au ţinut să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi.

“În numele Consiliului Judeţean Neamţ, urez un bun venit tuturor participanţilor la acest eveniment. Mulţumim că şi în acest an aţi adus aceste obiecte preţioase, adevărate comori de artă populară, reprezentative pentru zonele din care dvs. veniţi ca să încântaţi întreg publicul nemţean”, a declarat Anca Afloarei, reprezentant Consiliul Judeţean Neamţ.

Consiliul Județean Neamț acordă ”Premiul pentru creație în arta populară” și ”Premiul pentru promovarea artei populare”, iar Complexul Muzeal Județean Neamț acordă Premiul ”Neculai Popa” – omagiu adus artistului popular din Târpești.

“Meşterii sunt veniţi din toată ţara, chiar şi din Republica Moldova. Târgul de la Piatra Neamţ are un  mare renume, este un târg curat, un târg la care se promovează valorile adevarate. Alături de premiile susţinute de Consiliul Judeţean Neamt şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ oferă un  premiu, premiul <<Neculai Popa>>. Mâine va avea loc jurizarea iar cel care va avea punctajul cel mai mare va primi acest premiu”, a declarat Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie Piatra Neamț.

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” , eveniment  anual ce are ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiei populare, a devenit de mulţi ani un reper important pentru meşterii populari,  invitaţia de a veni la Piatra-Neamţ fiind o recunoaşte a valorii acestora.

“Veniţi în aceste trei zile să vă bucuraţi în Parcul Central, să vă bucuraţi de costumele acestea populare minunate. Veniţi să redescoperiţi ce însemnă să fim români, să ducem acest mesaj şi acasă pentru copiii şi nepoţii noştri. Ca fiică, mamă şi bunică vă spun că nu este nimic mai minunat pentru noi, ca simbol şi ca români, decât costumul popular. Datoria noastră este să ducem acest simbol mai departe, împreună cu toate mesteşugurile şi tradiţiile”, a declarat Aurelia Simionica, viceprimar Piatra Neamţ.

Printre obiectele care sunt expuse se numără frumoase țesături realizate în stative sau la gherghef, cusături tradiționale făcute cu multă migală pe cămăși populare, obiecte din lemn crestate cu simboluri străvechi, ceramică utilitară sau decorativă, măști care ne amintesc de spectacolul obiceiurilor de iarnă, piese din piele și articole de cojocărie nelipsite din costumul de sărbătoare al țăranului, ouă încondeiate, icoane, podoabe, împletituri din sfoară şi papură.

“Vreau să vă mulţumesc pentru participare, pentru faptul că reînviaţi obiceiurile şi tradiţiile, adevaratele noastre valori naţionale, folclorul şi meşteşugurile”, a conchis Adrian Grigoras, viceprimar Piatra Neamţ.

Andreea FLOREA