MESERIE: 4 cursuri de formare profesională!

scolarizare*Cursanții învață limba engleză, meseria de contabil, de ospătar și de confecționer

*La nivel național, în primele 5 luni din acest an, ANOFM a organizat pregătirea a 9.816 de cursanți

*Aproape jumătate dintre participanții la programele desfășurate de ANOFM au studii medii

Șomerii nemțeni par interesați să participe la programele oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, prin Centrul de Formare Profesională Piatra Neamț. Doar în această lună, 100 de persoane s-au înscris la cele 4 cursuri gratuite. Și de această dată, AJOFM Neamț  a păstrat “linia” desfășurării unor școlarizări, în ocupațiile cele mai solicitate pe piața muncii. Desigur că nu este obligatoriu ca acestea să fie și bine plătite. Doar o mică parte din ele, respectiv ocupația de contabil poate aduce venituri mai consistente. La polul opus, meseria de confecționer-asamblor articole din textile este prost remunertă de angajatori. În schimb, meseria de ospătar face bani mai mulți, iar cei care o practică, nu se pot plânge ca n-au de lucru. Ultimul curs oferit de AJOFM Neamț, este cel de comunicare în limba engleză, la care s-au înscris 25 de doritori, iar acest lucru nu miră pe nimeni dacă ne gândim la cererea foarte mare de posturi din străinătate, prin rețeaua europeană EURES, unde se cere cu predilecție vorbirea limbii engleze.

“În luna în curs, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț pregătește gratuit 100 de șomeri. La cele 4 cursuri s-au înscris căte 25 de șomeri”, ne-a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamț. La nivel național, în aceeași perioadă, 3.204 de persoane participă la programele organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă .

Cursurile de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: lucrător în comerţ (354), ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (307), comunicare în limba engleză (154), inspector (referent) resurse umane (133),  bucătar (118), agent de securitate (115), contabil (93), coafor (90), operator introducere, validare și prelucrare date (90), operator calculator electronic şi reţele (85).

Cei mai mulţi participanţi sunt în judeţele Bihor (216 persoane), Brașov (224), Botoşani (168), Vaslui (164) și Iaşi (160).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţă, sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro Formare profesională.

În perioada ianuarie – mai 2016, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a cuprins în programele de formare profesională, care s-au organizat prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor, centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi prin intermediul furnizorilor de formare autorizaţi, 9.816 de persoane.

Din numărul total, 8.658 sunt şomeri, iar 895 de persoane care nu beneficiază de gratuitate.

Cele 494 cursuri începute în primele cinci luni ale anului 2016 sunt finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi vizează calificarea şi recalificarea (64,37%), dar şi iniţierea, perfecţionarea şi specializarea (35,63%) persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi a unor categorii de angajaţi.

Cel mai ridicat interes pentru astfel de cursuri s-a înregistrat în rândul persoanelor de peste 45 de ani (29,35%), urmate de cele din grupa de vârstă 35 – 45 de ani (28,54%), de cele între 25 şi 35 de ani (23,39%), și de tinerii sub 25 de ani (18,72%).

În funcţie de nivelul de studii, cei mai mulţi cursanţi, respectiv 45,01%, au studii medii, 36,66% studii primare şi 18,33% studii universitare.

Ocupaţiile în care au fost formaţi cei mai mulţi şomeri au fost: inspector/referent resurse umane (828 şomeri), operator intorducere validare şi prelucrare date (679), lucrător în comerţ (646), bucătar (519), agent de securitate (497), contabil (411), competențe în limba engleză (305), frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (305), instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze (284), manichiurist – pedichiurist (216).

Rezultatele monitorizării persoanelor care s-au angajat într-o perioadă de cel mult 12 luni de la absolvirea cursului arată că 7.207 de participanţi îşi găsiseră un loc de muncă până la 31 mai 2016.

V.ANDRIEȘ