Mereu pe fugă, am uitat să trăim

lansaredecarte 003

 Biblioteca George Radu Melidon din Roman a fost joi seara gazda unei noi lansări de carte, de data aceasta a unui romaşcan. A unui tânăr şi talentat fiu al cetăţii Romanului, Ovidiu Cătălin Caraiman.

Autorul volumului lansat în oraşul în care şi-a petrecut cei mai frumoşi ani de şcoală, Ovidiu Cătălin Caraiman s-a născut pe 14 septembrie1984 la Negreşti, în judeţul vecin, Vaslui, fiind primul dintre cei doi copii ai familiei Georgeta şi Gigel Caraiman. Studiile şi le-a desăvârşit în oraşul Roman, urmând cursurile: Şcolii Mihai Eminescu (1991–1999) şi la Grup Şcolar Vasile Sav între anii 1999 – 2003. Primii paşi în tainele abecedarului i-au fost călăuziţi de doamna învăţătoare Elena Mihăilă iar dragostea pentru cuvântul scris i-a fost insuflată de profesoara de limba română, Maria Lăcătuşu. Şi numărul profesorilor care i-au fost la catedră şi cărora le datorează formarea lui ca om şi totodată şi recunoştinţa ar putea continua cu profesorii Iolanda Vasile, Paula Leancă, Olga Cramer, Gheorghe Stupu. Începînd cu anul 2004 până în anul 2009 urmează cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iaşi având şansa de a fi îndrumat la lucrarea de licenţă de eminentul profesor doctor în ştiinţe istorice Ştefan Sorin Gorovei. Încă din timpul studenţiei a lucrat în sistemul de învăţământ, ca profesor suplinitor de limba engleză în mai multe şcoli, ultima fiind şcoala Pînceşti, la care activează şi în prezent.

O scurtă perioadă de timp a fost plecat din ţară, în Italia, acolo departe, printre străini, s-a dedicat studiului filosofic, având posibilitatea să aprofundeze tainele gândirii filozofice antice, greco-romane – conturând astfel volumul pe care l-a adus în atenţia cititorilor: „Arta de a trăi – dialoguri cu trecutul”, apărut la editura Arhip Art, Sibiu.

Parafrazându-l pe autorul volumului, Doina Enea, cea care a studiat cartea tânărului profesor a spus  „Am scris carteaArta de a trăi” având ca scop împărtăşirea cunoştinţelor dobândite celor din jurul meu, dornici să aibă o viaţă fericită, indiferent de problemele pe care le întâlnesc” a completat spunând că volumul de debut Arta de a trăi include dialoguri cu trecutul, sub semnătura tânărului profesor Ovidiu Cătălin Caraiman se bazează pe propriile observaţii şi experienţe, atât interioare cât şi exterioare dar şi pe filosofia marilor gânditori antici: Cicero, Epicur, Marcus Aureliu, Plutarh aducându-ne în atenţie faptul că arta de a trăi nu înseamnă o filozofie alcătuită din noţiuni abstracte ci o modalitate de a cunoaşte „Viaţa” care în opinia autorului „nu este o autostradă cu indicatoare mari care să ne arate calea pe care trebuie s-o urmăm. Viaţa este ca o potecă şerpuitoare de munte, unde nu vezi ce te aşteaptă la următoarea cotitură. E presărată de suişuri – succese, coborâşuri – încercări, plină de răscruci – momente în care trebuie să faci alegeri pentru a merge mai departe. Tu singur trebuie să iei deciziile care ţi se potrivesc, bineînţeles în funcţie de personalitate şi nevoi”.

Aşa cum mi-a mărturisit autorul întâlnirea cu cartea şi cuvântul scris s-a produs în perioada cursurilor gimnaziale, atunci când îndrumat de Doamna profesoară Maria Lăcătuşu, a descoperit Biblioteca ca instituţie, devenind cititor fidel şi,”învederat” al secţiilor de împrumut şi studiu până la plecarea lui în străinătate. Reîntâlnirea din bibliotecă, prilejuită de lansarea propriei sale cărţi este cu atât mai emoţionantă cu cât, elevul timid şi studios de acum ceva ani în urmă solicită lansarea primului său volum de carte şi găzduirea gândurilor sale pe raftul Scriitori nemţeni al secţiei adulţi. Dorinţa scriitorului Caraiman este să ne aplecăm cu interes asupra volumului de faţă şi să ne facem vinovaţi de fericire, de bine, de frumos, găsindu-ne astfel propria reţetă pentru Arta de a Trăi.

„Mulţi dintre noi am uitat să trăim şi suntem mereu pe fugă. Uităm să acordăm atenţie nouă înşine. Cea mai importantă persoană suntem noi şi trebuie să învăţăm să trăim şi să fim fericiţi fără a ne ascunde în spatele unor măşti. Trăim într-o continuă minciună” a concluzionat Ovidiu Cătălin Caraiman invitând pe cei prezenţi în sală şi pe toţi cititorii săi să se regăsească prin şi în urma celor scrise de el.

Dan VASILIU