Meningită bacteriană confirmat la o grădiniță din Piatra Neamț

*Același tip de boală a ucis un băiat din Brașov în urmă cu câteva zile * Medicii subliniază că meningita bacteriană se poate confunda foarte ușor cu gripa

Geanina NICORESCU

Epidemiologii Direcției de Sănătate Publică Neamț sunt în alertă în urma depistării unui caz de meningită bacteriană la o fetiță în vârstă de 5 ani, care frecventa Grădinița cu Program Prelungit „Veronica Filip“ din Piatra Neamț. Potrivit acestora, cazul a fost confirmat în urmă cu două zile, după ce copila a fost adusă la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu simptome de boală. Potrivit medicilor, copila nu mai frecventase grădinița de aproximativ două săptămâni. Chiar dacă bacteria a fost contactată din sursă externă, la nivelul DSP Neamț a fost luată decizia să se facă dezinfecție și în unitate.

Prin anchetă epidemiologică au fost stabiliți contacții copilului bolnav de meningită bacteriană meningococică astfel încât, cu titlu profilactic, mai mulți copii care erau în aceeași grupă cu fetița bolnavă au primit tratament. Clinic nu a mai fost diagnosticat niciun alt copil cu această afecțiune. La grădiniță s-a procedat la dezinfecția clasei și a grupurilor sanitare. S-a luat aceeași măsură și la domiciliul pacientei. Este al patrulea caz de meningită bacteriană confirmat anul acesta în județul Neamț, celelalte îmbolnăviri fiind cazuri izolate, identificate pe la începutul anului, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Este vorba despre doi adulți și un bebeluș“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul DSP Neamț.

La Brașov, săptămâna trecută un adolescent de 17 ani a murit la Spitalul Clinic de Copii, alți opt minori fiind acum internați la Spitalul de Boli Infecțioase, suspectați de meningită. Autoritățile sanitare din județul Brașov susțin că pacienții sunt în afara pericolului. Toți acești tineri au ajuns la spital după ce au participat la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni.

Potrivit medicilor infecționiști, meningita este o inflamație a membranelor din jurul creierului și a măduvei spinării. Cele mai multe cazuri de meningită sunt de natură virală, dar pot fi și bacteriene sau fungice. Cele bacteriene sunt maki grave.

Conform sfatulmedicului.ro, simptomele clasice sunt cea de stare de rău, rigiditatea gâtului și erupție cutanată, dar este posibil ca pacienții să nu le prezinte. Simptomele meningite bacteriene apar în câteva ore, în timp ce cele ale meningitei virale se pot manifesta fie rapid, fie pe parcursul mai multor zile. Acestea pot fi stare generală de rău cu temperatura ridicată (peste 39 grade Celsius), stare de oboseală accentuată; dureri de picioare; mâini sau picioare reci indiferent de temperatura corpului; paloare și piele albastră sau întunecată în jurul buzelor. Frecvent apare și erupția cutanată, de culoare roșie sau violetă, mai ales când este prezenta infecția meningococică. Atenție, erupția este un semn de septicemie. Mai apar: rigiditate a gâtului; dureri accentuate de cap; respirație rapidă; dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor care pot crește în intensitate; paloare; sensibilitate la lumină; apetit alimentar scăzut; somnolență, dificultăți la trezire confuzie și dificultăți de concentrare ca urmare a inflamației vaselor de sânge din creier care nu vor fi oxigenate suficient; vărsături repetate însoțite sau nu de dureri abdominale și diaree. De cele mai multe ori, meningita este confundată cu gripa.