Mediul de afaceri, aceleaşi propuneri de ani de zile: Intreprinzătorii strigă, guvernanţii se fac că ascultă

mediu-de-afaceri-fotoConsiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a lansat, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Neamţ, invitaţia tuturor factorilor politici, administrativi şi din sectorul neguvernamental să adere la propunerile Mediului de Afaceri, structurat pe 7 capitole:  măsuri administrative/ instituţionale; accesul la finanţare; sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului; stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat; IMM-urile inovative şi internaţionalizarea; sprijinirea turismului; măsuri legislative.

Nu sunt propuneri noi, unele trenează de mai bine de 10 ani, cum ar fi eliminarea birocraţiei excesive, sistemul fiscal care este sufocant să devină atractiv etc.

Programul prezentat are ca obiective :

– înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, ca structura administrativă modernă aliniată nevoilor antreprenorilor

– plasarea României ca ţară cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei,

–  plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global

– protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor acestora de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora

–  transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat

– debirocratizarea masivă a sistemului (niciun document pe care statul îl deţine nu poate fi solicitat unui contribuabil, nicio sancţiune administrativă fără o acţiune de prevenţie)

–  un sistem fiscal atractiv

– programe de finanţare adecvate antreprenoriatului implementate în parteneriat public-privat

– reducerea şomajului în rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 3%.

„ Mediul de afaceri trebuie susţinut puternic pentru că stă la baza a tot ceea ce presupune dezvoltare economică. În această prezentare sunt multe propuneri bune care pot fi preluate, cu rezultate economice pozitive pe termen mediu şi  lung. De altfel, multe din aceste propuneri se regăsesc şi în actualul Program de Guvernare, cum ar fi de exemplu măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă. Pornind de la sesizările din mediul de afaceri privind deficitul de forţă de muncă, Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă, a modificat şi  completat legea asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, ordonanţă pe care am să-l rog pe domnul director al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) să o prezinte” a spus subprefectul Vlad Ciurea.

În cadrul aceleiaşi Comisii, directorul AJOFM a prezentat ultimele modificări şi completări a legislaţiei existente în domeniu.

Au mai avut intervenţii de completare a propunerilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii cu privire protejarea mediului de afaceri, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Vasile Avădanei – invitat la această reuniune, precum şi reprezentantul CNSLR Frăţia, Ioan Lăzăroaiei.

M.O.T.