Medicina şcolară dentară, o carie profundă

* Fondurile abia de ajung „pe-o măsea”

* Copiii nu se spală pe dinţi şi adoră alimentele care le strică dantura

În Neamţ mai sunt deschise doar 8 cabinete stomatologice şcolare, deşi în judeţ sunt înscrişi peste 80.000 de elevi şi preşcolari. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât dotarea acestor spaţii este destul de limitată, iar cazurile mai grave ajung, până la urmă, tot pe mâinile privaţilor. Teoretic, minorii beneficiază de servicii medicale stomatologice gratuite la orice cabinet aflat în relaţie contractuală cu casa de sănătate, însă în practică fondurile de care beneficiază privaţii abia ajung „pe-o măsea”.

„În primele două, trei zile din lună termin cele 9-10 milioane de lei vechi pe care mi le decontează Casa de Sănătate Neamţ, în general pentru tratarea copiilor, pentru că nu-i pot lăsa să se nenorocească pe viaţă de la o carie sau de la o afecţiune gingivală”, ne-a declarat dr. Ana Roşca, din fosta policlinică stomatologică din Piatra Neamţ. „Fac programări de pe o lună pe alta, dacă sunt lucrări care nu intră în sfera decontărilor lucrez şi pe datorie, în rate, pentru că-i văd pe oameni că sunt săraci, abia le ajung banii pentru mâncare, iar la dentist ajung când efectiv le crapă măseaua”.

* Dr. Magdalena Mareş, stomatologul Şcolii nr. 10: ” Sucurile şi mâncarea plină de E-uri distrug cavitatea bucală”

Fiind foarte puţini doctori dentişti şcolari, fiecare are în grijă câteva sute de elevi, din 3-4 şcoli şi un liceu. Aceşti doctori sunt angajaţi ai primăriilor, în cadrul serviciul Asistenţă Comunitară şi Medicină Şcolară, astfel că, la ieşirea unuia din sistem, postul liber rămâne blocat. Nici la capitolul dotări cabinetele şcolare dentare nu excelează, pentru că investiţiile de anvergură nu sunt o prioritate pentru primării.

„Eu desfăşor activităţi profilactice în Văleni, la Şcoala 2 din Piatra Neamţ, la Şcoala 10 şi la Liceul Petru Rareş, unde lunar avem câte o oră de discuţii cu copii, iar cine are nevoie de intervenţie stomatologică mă poate găsi la cabinet, la Şcoala nr. 10”, ne-a spus dr. Magda Mareş. „Zilnic am trei, patru tratamente, nu mai mult, dar mă descurc cu materialele dentare asigurate de primărie. Sigur că pentru intervenţii mai ample trimit copiii la stomatologii din mediul privat, nu am încotro. Şi din păcate ne confruntăm cu foarte multe cazuri complicate, copii care îşi neglijează dantura şi ajung la mine cu carii profunde sau cu afecţiuni gingivale. Elevii din ziua de azi consumă în exces sucuri, cipsuri, tot felul de mâncăruri cu E-uri, şi nu e bine. Pe lângă acestea, şi igiena orală lasă foarte mult de dorit. Conform ultimei statistici, un român consumă într-un an doar un tub şi jumătate de pastă de dinţi. Vă daţi seama ce gravă e situaţia?! Foarte mulţi elevi pe care-i văd eu zilnic nu se spală pe dinţi, nu se îngrijesc. E grav, e foarte grav „. Situaţia este cu atât mai tristă cu cât, de cele mai multe ori, copiii nu pot fi trataţi gratuit nici la cabinetele medicale individuale care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asta pentru că medicilor nu le este decontată decât o sumă modică de aproximativ 1.000 de lei pe lună, fonduri care odată epuizate nu mai pot fi suplimentate.