Medicii vor fi verificaţi chiar de către bolnavi!

Asiguraţii vor primi scrisori cu lista serviciilor medicale de care au beneficiat prin CAS

Asiguraţii vor primi, anual, o scrisoare cu lista serviciilor medicale de care au beneficiat prin decontare de la Casa de Asigurări de Sănătate, a afirmat Liliana Mihai, director general CNAS. Dintotdeauna au planat suspiciuni asupra doctorilor privind realitatea servicii medicale raportate, cu decontare de la CAS, în condiţiile în care pacientul nu are acces la fişa de consultaţie. După cum se ştie, veniturile doctorilor depind, în mare măsură, de numărul şi complexitatea serviciilor oferite. De aceea, pe lângă metodele de control consacrate, Casa de Sănătate vine cu încă o metodă eficientă de verificare, prin ochii asiguratului, beneficiarul direct al consultaţiilor şi al investigaţiilor.
Astfel, CNAS vrea să trimită, din primul trimestru al anului viitor, o scrisoare către asiguraţi prin care să le prezinte toate serviciile medicale primite de aceştia şi decontate de Casă, atât cele din sistemul de stat, cât şi cele din privat. Astfel, asiguratul va confirma dacă a beneficiat sau nu de acele servicii medicale.
“Asiguratul va primi anual o scrisoare în care va fi menţionat, în anul respectiv, care au fost serviciile de care a beneficiat, decontate în sistemul de sănătate.
Bugetul aprobat trimestrial, medicamentele acordate asiguraţilor şi cele din programele naţionale s-au dublat în şase ani. Au fost numeroase discuţii cu asociaţiile de producători, au fost conturate anumite propuneri pentru următoarea perioadă, care sunt în analiză, nefiind identificată o soluţie în momentul acesta”, a explicat directorul Casei de Sănătate.
În ţara noastră furnizorii publici cât şi cei privaţi au contract cu CNAS şi acordă servicii asiguraţilor, servicii care intră la decontare. Având în vedere că asiguratul contribuie la sistemul de sănătate, conducerea CNAS a gândit o reorganizare legislativă, bazată pe o participare activă a asiguratului.
“Este necesar să se vadă dacă sumele sunt utilizate eficient în sistem. Am zice că da pentru că în ultimii ani au intrat medicamente noi, au fost încheiate contracte de cost volum şi cost volum rezultat. Mesajul este al unei reorganizări legislative, al unei debirocratizări, participare activă a asiguratului. Trebuie făcută o analiză pe ce înseamnă investiţii paraclinice care e în atenţie de fiecare data când fundamentăm bugetul. În ultimii ani au crescut tarifele, sunt şi investigaţii de înaltă performanţă care sunt decontate din bugetul fondului. Cred că numărul zilelor a crescut. Tot ce înseamnă dotarea unităţilor medicale e atribut al Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Liliana Mihai.

Geanina NICORESCU