Medicii sunt obligaţi să lucreze până la epuizare

medici epuizati* Criza de specialişti din spitale îşi spune cuvântul

* Solidaritatea Sanitară cere ca doctorilor să li se recunoască drepturile aferente orelor de gardă

Federația „Solidaritatea Sanitară” a mai făcut o constatare de încalcare flagrantă a legii şi a purces „la luptă” cu un nou demers. Reprezentanţii sindicatului susţin că prevederile legale din România privind timpul de muncă al medicilor încalcă flagrant normele Uniunii Europene în domeniu, astfel că lansează un ultim avertisment asupra consecințelor grave ale indiferenței guvernanților, anunțând totodată deschiderea acțiunilor pentru recuperarea prejudiciilor membrilor de sindicat afectați. Dacă demersul lor nu va avea ecou, în două săptămâni vor deschide proces împotriva Ministerului Sănătăţii.

„În conformitate cu prevederile Directivei 2003/88/EC și cu interpretările date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene gărzile efectuate de medici trebuie considerate timp de lucru. Totodată, Directiva limitează la maxim 48 de ore de muncă/săptămână timpul de lucru aferent unui contract individual de muncă. În baza principiului supremației dreptului UE, aceste prevederi sunt aplicabile și medicilor din țara noastră.

În România, gărzile medicilor nu sunt considerate timp de lucru iar medicii pot fi obligați să lucreze un număr nedefinit de ore/săptămână, respectiv lunar, în funcție de decizia unității, nerespectarea acestei decizii fiind sancționată ca abatere disciplinară. Conform studiilor efectuate, media orelor de lucru ale unui medic, aferente unui contract individual de muncă, este echivalentul a 64 ore/săptămână, fiind numeroase cazurile în care se ajunge la echivalentul a peste 80 de ore/săptămână. Precizăm că medicii constituie singura categorie profesională pentru care nu există o limită a obligației în ceea ce privește timpul de lucru săptămânal, respectiv lunar”, transmit sindicaliştii Solidaritatea, reprezentaţi la Neamţ de asistentul Ionuţ Nistor.

Această situație considerată ilegală de Solidaritatea are, în opina sindicaliştilor, două consecințe extrem de grave asupra medicilor aflați în această situație: nu beneficiază de drepturile legale aferente timpului de lucru pentru gărzile efectuate şi sunt în mod practic în situația muncii forțate, fiind obligați să lucreze cu mult peste limita legală a timpului normal de lucru, sub amenințarea sancțiunilor disciplinare.

Sindicaliştii de la Solidaritatea solicită ca medicilor membri ai sindicatelor federației să li se recunoască drepturile aferente orelor de gardă. Conform estimărilor experților în resurse umane ai organizației, beneficiile materiale anuale la care au dreptul medicii în urma acestui demers juridic sunt următoarele (calculate la salariul unui medic primar): sporul pentru depășirea timpului legal de muncă (calculat la nivelul unei creșteri de la 25% la 75% – deci cu 50% pentru o medie lunară de 3 gărzi, respectiv 60 ore/lună) =5136 lei, Sporul de 25% pentru orele efectuate în timpul nopții = 593 lei (spitale clinice și asimilate), respectiv 1186 lei, Sporurile aferente locului de muncă (calculat la o medie de 30%)= 3072 lei. Totalul beneficiilor anuale suplimentare la care au dreptul medicii în aceste condiții este de 8801 lei, ceea ce înseamnă o sumă totală de 26403 lei în situația recuperării sumelor în instanță pe ultimii 3 ani.

Geanina NICORESCU