Medicii, obligaţi să-şi „scaneze” pacienţii în scop preventiv

pachet servicii

* În funcţie de vârstă, pacientul va trebui consultat pentru stabilirea predispoziţiei la anumite afecţiuni

Ministrul Sănătăţii anunţă că noul pachet de asistenţă medicală primară va pune mai mult accent pe prevenţie. Medicii de familie vor fi obligaţi să facă anumite evaluări ale pacienţilor de pe listele proprii la anumite vârste, pentru depistarea anumitor afecţiuni. Astfel, vor trebui depistate, din timp, obezitatea şi depresia la copii, iar adulţii vor beneficia de o serie de teste pentru diagnosticarea unor boli cronice grave. 

La copiii cu vârste între 6 şi 11 ani, va fi obligatorie monitorizarea greutăţii şi evaluarea dezvoltării pubertare, iar de la 12 ani, tinerii vor fi consultaţi pentru depistarea depresiei. An de an, doctorii de familie vor trebui să aibă evidenţa tensiunii arteriale a fiecărui pacient, iar periodic vor fi făcute evaluări cardiovasculare. Doctorul va trimite femeile la analize pentru depistarea cancerului de col uterin şi mamar.

Persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani vor face, o dată la 5 ani, colonoscopie gratuită, la fel ca în Statele Unite şi în unele ţări din Europa. Din păcate, însă, deocamdată nu este pus la punct un sistem de sancţionare a pacientului care nu se va prezenta la aceste teste, screening-uri cu ajutorul cărora pot fi depistate anumite boli în fază incipientă. Însă ministrul Nicolăescu a spus că va gândi şi un astfel de sistem, pentru că nu este normal ca omul să se eschiveze de la o scanare a corpului, aceste consultaţii şi investigaţii urmmând a fi gratuite, iar când se îmbolnăveşte grav să consume sume exorbitante din fondul Sănătăţii. Cine nu vrea să înţeleagă că mai bine e să previi decât să tratezi, să o facă pe banii proprii!

Geanina NICORESCU