Medicii, în ”războiul” dintre stat şi privat

* „Salariul umilitor ne trimite la cabinetele particulare”, zice şefa secţiei de pediatrie

* „Numai dacă un doctor refuză o consultaţie pentru a-şi chema pacientul la cabinetul privat se poate spune că nu e deontologic”, crede dr. Georgeta Vintea

Trăim într-o Românie în care medicul rezident lucrează la stat pentru un salariu egal cu al femeii de serviciu, în care doctorul cu zeci de ani de experienţă câştigă (pe statul de plată) 2.000 de lei fără gărzi şi se agaţă de notorietate pentru un bani în plus de la propria-i clientelă. Un sistem perpetuat ani buni, pe care ministrul Sănătăţii s-a trezit să-l zguduie. Nicolăescu susţine că ar fi un potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public. Şeful Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a luat imediat atitudine şi a afirmat că, în cazul în care s-ar lua decizia ca doctorii din sistemul de stat să nu mai lucreze şi în privat, ar fi o lovitură pentru ambele sisteme pentru că medicii ar alege fie mediul privat, fie străinătatea. Pe plan local, însă, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, dr. Iosif Koszeghi, nu a putut face declaraţii „la cald” aşa, între operaţii… La urma urmei, prin muncă cinstită îşi câştigă banii şi nu ieşind în faţa presei cu opinii.

Alţi medici, deşi foarte ocupaţi, nu s-au ferit să-şi exprime punctul de vedere. „Nu ştiu dacă a fost luată o poziţie oficială din partea Colegiului Medicilor, dar eu pot vorbi, în acest moment, în nume personal”, ne-a spus dr. Georgeta Vintea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Neamţ. „Eu cred că problema se pune aşa: dacă un doctor refuză o consultaţie la cabinetul de stat, din policlinică spre exemplu, sub diferite pretexte şi cheamă pacientul la cabinetul privat, atunci nu este deontologic. De aceea cred că domnul ministru s-a referit mai mult la medicii care lucrează în centre medicale, care fac intervenţii  chirurgicale în mediul privat, unde aparatura este la un anumit standard. Trebuie spus, însă, cel puţin din punctul meu de vedere, al medicului ginecolog, că o gravidă poate fi examinată şi în policclinică, unde este medic de serviciu care acordă consultaţii fără ca pacienta să plătească dacă aceasta se prezintă cu  bilet de trimitere, este şi un ecograf, iar la spital de asemenea sunt condiţii de examinare medicală. Cine vine la camera de gardă este consultat şi beneficiază de investigaţii. De aceea, nu pot spune unei paciente să vină la cabinetul privat pentru că nu-i pot face investigaţii medicale în policlinică sau în spital”.

Motivul principal pentru care medicii aleg să lucreze şi în privat este, potrivit şefului Colegiului Medicilor din România, completarea veniturilor obţinute la stat. Conform preşedintelui CMR, în Guvern ar trebui să se discute despre majorarea salariilor medicilor şi modalităţile prin care ar putea fi găsiţi banii necesari. Un medic din spitalul judeţean îi întâreşte spusele: „Am o vechime în această meserie de peste 20 de ani şi muncesc la stat pentru un salariu umilitor”, a spus dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei Pediatrie. „Dacă nu aş face gărzi şi nu aş lucra şi după program, la cabinet privat, aş fi muritor de foame. Statul oferă un salariu sub limita bunului simţ, nu ţine cont de responsabilitatea pe care o avem. Ce dacă lucrez şi în privat? E un efort personal, am două slujbe şi asta nu ar trebui să privească pe nimeni. Faptul că mă caută lumea, că are nevoie de serviciile mele, nu poate decât să mă bucure, pentru că sunt un profesionist în ceea ce fac. Nu poţi da consultaţii doar în spital, la camera de gardă. Omul te întreabă unde te mai poate găsi. Ca să nu mai spun că dacă cineva are pretenţii să lucrăm numai la stat, atunci să ridice şi standardul condiţiilor de muncă, să avem posibilitatea de investigaţii aşa cum se cuvine, să existe discipline paralele la care să apelăm, să avem cu cine ne consulta”.

Ministrul Sănătăţii nu este străin de problema privind dotarea insuficientă a spitalelor cu aparatură, însă reclamă modul cum în multe unităţi sanitare echipamentele sunt lăsate să lâncezească mult şi bine dacă se defectează, pentru a fi utilizate, prin contracte cu bani publici, cele „de alături” care aparţin unor privaţi. Să ne amintim cum, în anii trecuţi, la Spitalul Judeţean Neamţ zăceau nereparate aparatele tomograf defecte, în timp ce tomograful privat din spitalul nou era suprasolicitat…