Medicii din spital nu mai pot da consultaţii şi reţete gratuite în privat! Grea lovitură pentru doctori

* Printre cei afectaţi sunt şi cunoscuţii medici Stan, Popârlan, Cuciuc, Lazăr (cardiolog)

Pentru prima dată de la înfiinţarea sistemului de asigurări de sănătate, doctorii care lucrează în spital dar dau şi consultaţii în privat pe banii casei de asigurări de sănătate, s-au trezit că li se taie „cordonul ombilical”. Pe nedrept sau nu, nu suntem noi în măsură să apreciem. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii,  spunea că nu i se pare normal ca doctorii din spitale să racoleze pacienţi pentru cabinetele private, însă tăind fodnurile unor cabinete private, asiguratul se vede acum în postura de a nu mai putea fi  consultat gratuit în unele centre private şi nici de a mai primi reţete compensate de la doctorii care „aleargă” între spital şi cabinet.

Medicii din judeţ care au dorit să intre şi anul acesta în contract cu CAS Neamţ pentru a oferi servicii clinice cu decontare din fondul sănătăţii, s-au izbit de prevederile unei nou hotărâri de Guvern, care-i pune să aleagă între a lucra la stat, ori în privat. Puşi să scrie declaraţie pe propria răspundere  că respectă prevederile HG nr. 117/2013, art.45, alin.5, şi îşi desfăşoară activitatea în baza unui singur contract încheiat cu casa de asigurări. În caz contrar- nu mai prinde contract cu CAS. Aşa au păţit zece dintre vechii contractanţi cu Casa de Sănătate din Neamţ, dar cu toţii au înţeles că nu au ce obiecta şi au fost declaraţi neeligibili pentru a primi finanţare de la CAS Neamţ. Astfel, cel puţin deocamdată, nu pot încheia contracte cu CAS Neamţ dr. Lenuţa Bârsanu, dr. liliana Bucelea, dr. Maria Gagea, Dr. Dorina Lazăr, dr. Martin, dr. Gheorghe Pleşea, dr. Gheorghe Popârlan, dr. Rodica Stan şi dr. Mihai Cuciuc. Am făcut precizarea că deocmadată nu pot obţine fonduri de la CAS pentru a oferi consultaţii gratuite şi reţete compensate pentru că, potrivit ec. Gabriela Zamfir, director relaţii contractuale cu CAS Neamţ, o altă prevedere legală, datată tot 2013, le permite medicilor care lucrează în spitale să se organizeze în „grupare de cabinete” şi să primească fonduri de la Casă sub această „umbrelă”.

„Nici eu nu înţeleg de ce sub formă de societate comercială nu se poate, dar constituiţi în grupări de cabinete nu mai au interdicţie la finanţare din fondul Sănătăţii, dar asta e legea şi trebuie să o respectăm; de altfel, mulţi dintre medicii declaraţi neeligibili la contractare au spus deja că se vor constitui în grupări de cabinete şi vor veni la contractare ulterior”, ne-a spus Gabriela Zamfir.